top of page
  • Team BKNews

Будистки храм остана без монаси, след като всички бяха тествани положително за наркотици

Актуализирано: 2.12.2022 г.


Малък будистки храм в Тайланд остана без монаси, след като всички бяха отстранени заради положителни тестове за наркотици, казаха местните власти.


Четирима монаси, включително игуменът, са дали положителна проба за метамфетамини в северната провинция Phetchabun, каза служител пред информационната агенция AFP.


Boonlert Thintapthai каза, че монасите впоследствие са били изпратени в здравна клиника, за да преминат през рехабилитация.


Акцията идва на фона на национална кампания за борба с трафика на наркотици.


Съобщава се, че монасите са били отстранени от храма, след като полицията е направила тестове на урината в понеделник, които са показали, че и четиримата мъже са употребявали наркотици. Властите не казаха какво е привлякло вниманието на полицията върху храма.


Г-н Thintapthai заяви пред AFP, че „в храма вече няма монаси и близките селяни са загрижени, че не могат да правят никакви дарения. Това е важна будистка практика, при която поклонниците си осигуряват защита чрез добри дела - в случая да дават храна на монасите.


Но г-н Thintapthai каза, че регионалните служители са потърсили съдействието на местния монашески ръководител, който е обещал да назначи нови монаси в храма в квартал Bung Sam Phan в опит да отговори на притесненията на поклонниците.


През последните години метамфетаминът се превърна в основен проблем в Тайланд, като конфискациите на наркотика достигнаха най-високото си ниво през 2021 г., според Службата на ООН по наркотиците и престъпността.


Страната е основна транзитна точка за метамфетамини. Наркотиците наводняват страната от Мианмар - най-големия производител на метамфетамин в света - през Лаос.


След това хапчетата се продават по улиците на стойност около 50 бата.


Миналия месец тайландският премиер Prayuth Chan-ocha нареди ограничаване на наркотиците, след като бивш полицай, който е бил уволнен от полицията за притежание на метамфетамини, уби 37 души по време на стрелба в детска градина.


Източник: BBC

bottom of page