top of page
  • Team BKNews

Призиви за по-строги мерки към възрастните шофьори в Южна Корея след смъртоносна катастрофа

Общественото мнение се разпали относно нуждата от по-строги мерки за възрастните шофьори, след като 68-годишен мъж катастрофира близо до сеулската община, което доведе до 9 жертви.


Въпреки това нарастват опасенията, че този дебат може да прерасне в безразборна критика или лични нападки към по-възрастни шофьори.


Дори преди трагедията от миналата седмица, как да се справяме с по-възрастните шофьори - по-конкретно, насърчаването на по-възрастните шофьори да върнат книжките си - беше обсъждан въпрос, тъй като броят на шофьорите на 65 или повече години непрекъснато нараства на фона на застаряващото население на нацията.


Само два дена след фаталната катастрофа такси, управлявано от мъж в 70-те си години, се блъсна в сградата на Националния медицински център, където беше поставен олтар за една от жертвите в катастрофата пред общината. Трима души бяха ранени, а един - сериозно.


В събота друг инцидент стана близо до сеулската гара, където автомобил, управляван от мъж в 80-те си години, блъсна пешеходци при опит за обратен завой, ранявайки двама души. Превозното средство продължи около 20 метра, след като удари първия пешеходец, преди да удари друг, и спря, след като се блъсна в стена.


Понастоящем правителството изисква шофьорите на 75 и повече години да подновяват шофьорските си книжки на всеки три години, включително задължителни тестове за когнитивни способности и обучение по безопасност на движението. Освен това правителството препоръчва обучение по безопасност на движението за шофьори на 65 и повече години.


Въпреки това някои посочват, че подновената дискусия за това какво определя човек като по-възрастен шофьор може да доведе до унизителен език и дори омраза към възрастните хора.


Jung Jae-hoon, професор по социални грижи в Женския университет в Сеул, критикува обществеността за безразсъдното обвиняване на възрастните хора.

Да обвиниш всички по-възрастни шофьори за неотдавнашните произшествия е просто намиране на изкупителна жертва.

Той сподели и личен опит, за да обясни по-добре, че възрастта не е основният проблем.

Когато стоя на пешеходна пътека, често виждам млади шофьори да се държат безразсъдно. Основният проблем не е възрастта, а неадекватното образование за безопасност на движението.
Фундаменталният проблем се крие в небрежния процес на издаване на шофьорски книжки в страната и неадекватното обучение за безопасност след движение. Не е честно произволно да се ограничават шофьорските квалификации за по-възрастни хора.

Източник: The Korea Times


Comments


bottom of page