top of page
  • Team BKNews

Ученик почина след блъсканица в китайско училище


Смъртоносна блъсканица по време на междучасие в средно училище в Централен Китай взе една жертва и рани петима други, като отново повдигна въпроса за препълнените графици на часовете.


Блъсканицата е станала в окръг Wuzhi, провинция Henan, докато седмокласници и осмокласници бързали да стигнат до тоалетната между срочните изпити, според доклад, пуснат от общината на Wuzhi. Един ученик е починал в тълпата, а за друг е съобщено, че е в критично състояние. Други четирима ученици са приети в болница с малки наранявания.


Представител на ПР отдела на окръг Wuzhi е заявил пред Sixth Tone, че причината за инцидента още се разследва и е първата такава блъсканица в училищата на окръга. Той не е предоставил информация за състоянието на ранените ученици.


В доклада за инцидента се казва, че ще се проведе пълно разследване и окръгът ще „се заеме сериозно със съответните отговорни страни в съответствие със закона“. Обещано е, че ще се се вземат предвид скритите рискове в училищата.


Междувременно блъсканицата възобнови вечната тема в китайските медии: претоварените ученици и недостатъчните междучасия.


Тези проблеми получиха широко внимание в края на октомври, след като учителка се оплака, че учениците ѝ прекарват междучасията си на закрито. Хаштагът "учениците в началното и средното училище едвам имат време да използват тоалетната" е разглеждан 270 млн. пъти.


Тихите междучасия, в които учениците стоят на закрито под наблюдение между часовете, са проблем от дълго време в китайското образование.


Въпреки че образователните власти в страната превърнаха намаляването на натоварването на учениците в приоритет през последните години, училищата се адаптират бавно, посочвайки риска от нараняване и родителските притеснения като причини за задържането на учениците на чиновете им.


Източник: Сикст Тоун

bottom of page