top of page
Team BKNews

Сеул ще предостави здравни грижи и образователна подкрепа на севернокорейските дезертьори


Столицата ще предостави на севернокорейски дезертьори безплатни медицински прегледи, услуги за онлайн обучение на ученици и други мерки за подкрепа, които да спомогнат по-доброто им приспособяване в новата им родина, заявиха властите в понеделник.


Това е първият път от девет години насам, в който Сеул предоставя мерки за подкрепа на дезертьорите. Градът е дом на 6 759 дезертьори, около 21,4 процента от общия им брой, и за тазгодишния план за подкрепа са предвидени около 3,4 млрд. вона - с 1,5 млрд. повече от миналата година.


Според плана безплатни медицински прегледи ще бъдат предоставени на 200 души на възраст 14 години или повече през първата половина на годината, а за тези, които се нуждаят от лечение след прегледите, ще бъдат отпуснати 1 млн. вона на година.


Или през втората половина на годината, или през следващата година програмата ще бъде разширена и за други дезертьори, заявиха властите.


Също така столичната община ще увеличи сумата за финансова подкрепа, свързана със закупуването на основни домакински предмети за дезертьорите като телевизори и вентилатори, от 700 хил. вона на 1 млн.


На разположение на страдащите от домашно насилие или бедност ще бъдат и социални услуги, както и програми за консултиране на изпитващите депресия или травма.


Планът включва и безплатни обучителни часове и наставнически услуги за учениците дезертьори чрез SeoulLearn - онлайн образователна платформа, професии и програми за интеграция в общността.


Целта на плана е севернокорейските дезертьори да придобият пълна независимост и социална интерация, а не само да се презаселят - каза градската управа.

Източник: Korea Times


Comments


bottom of page