top of page
  • Team BKNews

Защо беглец от Северна Корея се завърна в страната?


Севернокорейски дезертьор, който се завърна в родната си страна през уикенда, предполагаемо е бил затруднен да изгради нов живот в Южна Корея, откакто е пристигнал преди повече от година.


В събота мъж пресече строгоохраняваната демилитаризирана зона, която разделя Севера и Юга от края на Корейската война.


Съобщава се, че беглецът, който е в 30-те си години, е бил подтикнат да предприеме опасното пътуване обратно през границата, след като е изпитвал финансови затруднения в Юга.


Решението му да се завърне в Северна Корея повдигна въпроси относно това как в Южна Корея се отнасят с дезертьорите, като много от тях срещат дискриминация при наемане на работа, в образованието и при намиране на жилище.


От Севера не са коментирали публично мъжа - един от 30-те бегълци, които се завърнали в родната си страна, след като първоначално избягали в Южна Корея, но от Yonhap съобщават, че са получили новините от южнокорейските военни за бягството.


Южнокорейски военен потвърди, че мъжът, който работел като чистач, изглежда е имал финансови затруднения:

Бих казал, че са го имали за по-нисша класа, едвам е изкарвал прехраната си.

Властите казаха, че няма причина да вярват, че мъжът е шпионирал за Севера, и са започнали разследване как е успял да прескочи ограда с бодлива тел с дължина от 248 км, осеяна с противопехотни мини и патрулирана денонощно, въпреки че е бил хванат от камерите за наблюдение часове по-рано.


След като е избягал от Северна Корея през ноември 2020-а, мъжът се идентифицирал като бивш гимнастик и казал на разследващите, че се е покатерил през оградата с бодлива тел, за да достигне Юга, съобщава Министерството на отбраната.


Служител в южнокорейското министерство на обединението, който отговаря за трансграничните въпроси, каза, че мъжът е получил подкрепа за презаселване от правителството, свързана с личната му сигурност, жилище, лечение и работа, откакто е пристигнал в Юга.


В деня преди да избяга от Южна Корея, е забелязан да изхвърля вещите си:

Изнасяше матрак и завивки на боклука тази сутрин и беше странно, защото всичко беше доста ново. - съсед разказва на Yonhap - Помислих си да го помоля да ни ги даде, но в крайна сметка не го направих, защото дори не сме си казвали здрасти.

От края на 1990 г. повече от 33 000 севернокорейци са избягали в Южна Корея - по-голямата част от които през Китай и Югоизточна Азия, за да избягат от политическо преследване, недостиг на храна и бедност.


Докато някои като Ji Seong-ho - член на Народното събрание - стават успешни в богатия, демократичен Юг, други изпитват затруднение в намирането на добре платена работа.


Около 56 процента от бегълците са категоризирани като хора с ниски доходи и близо 25 процента са в най-ниската категория.


В проучване от миналата година 18 процента от 407 анкетирани дезертьори са казали, че биха се завърнали в Севера, повечето от които, казвайки, че е заради носталгия по страната.

Има сложна гама от фактори, включително това, че им липсват семействата, които са оставили в Севера, както и емоционалните и икономически затруднения при заселването. Правителството полага непрестанни усилия да подобри програмите ни за подкрепа, за да им помогне да се устроят по-добре в Юга.

Източник: The guardian

Comments


bottom of page