top of page
  • Team BKNews

Сай Кетан Рао: "Когато си помисля, че сериалът ми е излъчван в България, ми се приисква да дойда"


Сай Кетан Рао е индийски актьор, познат на българските зрители с ролята си на арогантния бизнесмен Рагав Рао в "Ти си моята съдба". В истинския живот обаче Сай може да ви изненада с разликата от персонажа си - той е земен и с отзивчив характер.


Макар че заявява, че на снимачната площадка е напълно сериозен, лъчезарната му усмивка не слиза от лицето му. Тогава какво е общото между Рагав и Сай? И двамата са целеустремени и не се страхуват да променят живота си, поемайки нови предизвикателства.


За да разберем повече, поискахме да ни разкаже за приключението, наречено актьорство, за възгледите, хобитата си и още.


Интервюто можете да гледате и на видео в края на статията. То е на английски, но има и български субтитри!

You can watch the interview in English in the video at the end of the article!


Ето какво сподели той пред BKNews:


Може ли да започнеш с кратко представяне за хората, които още не те познават?

Аз съм Сай Кетан Рао и съм актьор. Започнах приключението си през 2016 г. и всичко вървеше добре. Ходех на театрални уроци. Беше за около 8 месеца и започнах с късометражни филми, после продължих с телевизионни сериали в канал и после дойде COVID и всичко спря за мен – работата ми, парите ми, всичко се изгуби. И когато локдаунът щеше да свърши, получих офертата за “Mehendi hai rachne wali”. Това е “Ти си моята съдба” в България. И, разбира се, не беше лесен кастинг, трябваше да се състезавам с близо 300-400 души, конкретно за ролята на Рагав Рао. Така стоя пред всички ви след успешни, успешни снимки. Получи гледания по целия свят.


Много хора може би не знаят, че си сменил името си. Можеш ли да ни разкажеш повече за истинското си име и защо реши да направиш тази промяна?

Първото ми име е същото, но в Индия имаме фамилия. Така че на хартия името ми е Сай Кетан Кадсай. Но не исках да нося Кадсай, защото бях близък с дядо ми по майчина линия, той всъщност е доктор, през 2016 г. получи рак на панкреаса и аз бях много близък с него. Не мога да го кажа, но му бях като дете, като син, детството ми беше с него, така че взех неговата фамилия – г-н Рао. Така името ми стана Сай Кетан Рао.

Всъщност си завършил компютърни науки, защото родителите ти са държали да завършиш образованието си преди това. Какво би посъветвал младите актьори, които са разбрали, че искат да бъдат актьори, но не са сигурни дали да продължат с обучението си?

В този конкретен век, в 21 век, всички хора са започнали да мултитаскват, вършат много работи в едно определено време и всъщност са много успешни. Затова е добре, че ако могат да са актьори, могат и да учат също. Не трябва да прекарват 24 часа, вършейки едно. Особено в периода на обучение можеш да се упражняваш ежедневно около 1 час и пак ще имаш останалите 23 часа. 23 часа ще спиш, ще ядеш и всъщност може да прекарваш от 5 до 8 часа в учене, което е добре, защото учението винаги ще ти осигурява по-голяма безопасност, винаги е добре, когато имаш стабилна работа, дори ако не се справяш добре с актьорството. Така че е добро нещо и дори ще ти помогне в ежедневните ти дейности.
Моля ви, всички зрители, всички млади хора, моля, концентрирайте се върху учението си, каквото и да правите, продължавайте да давате 100 процента от себе си и ако имате интерес към актьорството, полагайте усилия и за това, но ги правете едновременно.

Да поговорим за Mehndi Hai Rachne Waali. За българската публика този сериал беше един вид уникално преживяване. Причината е, че разшири представата за южноиндийската култура, така че има ли нещо специфично, което чужденците трябва да имат предвид за нея?

Малко е специфично, всичко е ново за хората там, добър е за приветстване в южноиндийската култура. Всичко е цветно, всички се наслаждават, хората се смеят, танцуват на музиката, всичко е свързано с храната – цялата вкусна храна, така че няма нищо предварително за казване. Просто хората там са топли и гостоприемни.


Кой е любимият ти персонаж в “Ти си моята съдба” освен Рагав Рао?

(смее се) Наистина нямам друг любим герой освен Рагав Рао в “Ти си моята съдба”. Това е единственият герой, който съм виждал през деня, и персонажът е толкова интригуващ, толкова любопитен, мистериозен. Затова.
Сай Кетан Рао като Рагав Рао

Имаш ли нещо общо с персонажа си?

Когато вдъхвам живот на персонаж, се уверявам, че аз съм като този герой преди началото на снимките, защото мога да изкарам външното и вътрешното у героя. Като актьор, предпочитам така, защото важи за всички ситуации – може би имаш вражда с някого, как този герой би се борил с някого или персонажът ще яде, или ще говори мило с някого. Всичко е различно – стрелец може да се бори с някого по различен начин, доктор може по различен. Стрелец може да каже романтичен диалог по различен начин, доктор може да каже същия по различен начин, така че трябва това да се разграничава. Като актьор, трябва да живея в тези персонажи дълго време. Трябва да изградя емоцията в себе си и да живея така. Голяма задача е.
Разбира се, понякога мисля, че имам някои прилики с Рагав Рао, всъщност всички имаме, защото учим в живота си, много хора учат и са фокусирани, винаги се стремят към това. И аз се стремя към целите си. В това отношение си приличаме.

Как успяваш да бъдеш себе си, след като цял ден си бил толкова много герои, може би понякога е объркващо. Какво в края на деня те правя Сай Кетан Рао?

Мен? Много е трудно, понякога като актьор, толкова се задълбочавам в персонажа, така че забравям какво правя. Наистина съм склонен да забравям – трудно е да намериш тази тънка граница, така че не знам как успявам…просто става.
Мисля, че най-голямата разлика, която намирам, е, когато говоря с майка ми. “Здравей, мамо, какво правиш?” Много обикновен разговор, тя е в Хайдерабад, това е на около 800 км от Мумбай. Сега съм в Мумбай, така че говоря с нея и я питам как е минал денят ѝ, хранила ли се е, как е. Просто много обикновен разговор и тогава просто отново ставам себе си след това обаждане.

Значи може би, когато се почувстваме изгубени, може да говорим с родителите си и това ще ни помогне?

Да, всъщност е добре да говориш с родителите си, да споделяш проблемите си, да споделяш щастието си, да споделяте каквото и да правите или през какво преминавате. Просто споделете, защото очевидно са там да ви изслушат и могат да са източник на решения.

Ако можеше да кажеш нещо на персонажите Рагав и Палави, какво би било то?

Писано им е да са заедно. Разбира се, имаха си своите спречквания, собствени проблеми с егото и всичко останало, но им е писано да са заедно.
Сериалът свърши в Индия, мисля, че още се излъчва в България*, но всички знаят, че накрая Рагав и Палави са заедно, най-накрая.
Рагав и Палави
Много зряла любовна история е и се разправя за много различни хора – Рагав е някъде в друга зона с грубото си поведение, има собствена бизнес империя, а Палави е доста различна. Двама различни души от Севера и Юга се комбинират, така че историята е различна.

*Към момента в България е излъчен включително и финалът на “Ти си моята съдба”


Можеш ли да ни разкажеш някакъв забавен момент от снимките на “Ти си моята съдба”?

Честно казано, докато снимам, съм много сериозен с репликите, със снимачната площадка, със сцените, че забравих, че трябва да се шегувам около хората. Толкова се намирам в сцената – питам режисьора какво става в сцената, какво правим, какво е това, какво е онова – така че съм в тази зона. Донякъде съм сериозен човек на снимачната площадка, обикновено не се шегувам там.
Но, разбира се, Шиванги е там, тя се шегува, тя скача наоколо и прави забавата. И има и много други актьори, не съм правил никакви шеги на снимачната площадка.

Ти каза за Шиванги, че се шегува, но какво беше първото ти впечатление от нея?

Както казах, съм много сериозен човек на снимачната площадка и я погледнах като: “Какво правиш?” и след около 34 секунди се усмихвах и се смеех и тя беше като: “Най-накрая се усмихва сега, поздравления”. Знам, много ти благодаря.
Сай Кетан Рао с колегата си Шиванги Кхедкар

По какъв начин хората около твоята възраст гледат на типичните сериали, чиито сюжети се въртят около отношенията свекърва-снаха?

На моята възраст? Обикновено хората на моята възраст не се фокусират върху семейството. Хората на моята възраст – в границите на от 23 до 33 г. – сме прекалено съсредоточени в кариерата, в целите ни, може би и върху приятелите ни, външни проблеми, новините в страната – какво става в страната, какво става с икономиката ни, с цените, с пазара. Забравяме за семействата си заради работата, кариерата и учението и всички останали аспекти в живота.
Всъщност семейството е голяма работа. Хората на моята възраст все пак се опитват да комуникират със семействата си, но минимално. Не знам как хората делят семейството от майка си и баща си. Всъщност дори не помня кога се разшири семейството ми, защото съм толкова вглъбен в работата ми.

Mehndi Hai Rachne Waali е сниман във времето, когато целият свят се сблъска с пандемията. Докато гледаха епизодите, зрителите забелязаха, че някои актьори са сменени, а други изчезват периодично. Възможно ли е това да се дължи именно на тази извънредна ситуация, или има друга причина?

Не. Няколко души се заразиха с COVID на снимачната площадка, така че трябваше да спрем снимките поне временно за няколко дена. Затова беше даден шанс на нови герои, но в крайна сметка, когато всички хора бяха там, всичко се нормализира, всички се събрахме заедно и снимките продължиха.

Изглежда, че много си се забавлявал с всичките актьори и останалите?

Всъщност научих много неща. Преживях много неща и научих много неща от хората, защото всеки е актьор, всеки има много проекти сега и научих много. На практика наученото беше опит.

“Ти си моята съдба” беше обичан от мнозина, но за съжаление свърши по-бързо от очакваното. Можеш ли да ни разкажеш как реагира, когато разбра, че предстоят снимките на последния епизод?

Бяхме изненадани как успешен сериал може да бъде спрян толкова скоро, защото всичко вървеше перфектно, всичко се беше подредило. Не знам какво стана, но получих обаждане, че сериалът ще бъде извън ефир в рамките на следващите 2 месеца. Беше много трудно да го осмисля, да го приема, но в крайна сметка трябваше да го приема и всичко е наред. Лично аз мисля, че свърших добра работа като героя си, с персонажа, който ми беше даден, и се радвах за това.
Екипът на "Ти си моята съдба" на парти по повод края на снимките

Ако “Ти си моята съдба” можеше да продължи още малко, какво би искал да видиш сюжетно и като развитие на героите?

Ако му беше дадено повече време, може би и друг сезон, би било наистина по-интересно. Имаше много герои, които трябваше да дойдат в историята, както и много интересни обрати. Имаше още за показване в историята – за Палави, за Рагав, за Фарад, за семейство Дешмук. Имаше много неща, още нищо не е разкрито, това чувствам.

Участваш и в уеб сериали. Можеш ли накратко да ни разкажеш за ролите си в тях?

Снимал съм няколко телугу уеб сериала. Снимал съм и уеб сериали на хинди. Всеки персонаж беше различен във всички уеб сериали. В хинди уеб сериал изиграх раздразнения млад софтуерен инженер. На работа съм от 9 до 5 и се прибирам вкъщи и съм със съквартирантите ми – трима души – и си правим парти и т.н. По Zee5 е и е много интересен уеб сериал.
Друг уеб сериал е детективска история. Петима детективи аматьори откриват истинския злодей, стоящ зад най-голямата незаконна игра в Индия. Много интересна история е. Снимах това за MX Player.
Aham Bhramhasmi

Играл си и злодей във филма “Ajay Passayyadu” и в “Моят скъп Равана”. По какъв начин тези персонажи се различават от другите ти?

“Ajay Passayyadu” беше първият ми игрален филм през 2017 г. Беше нискобюджетен филм и не знам дали бях подходящ за ролята, или не, но я взех и хората я обикнаха. Това беше първият път, в който седнах в киното и гледах себе си на екрана. Беше голям момент за мен.
“Ajay Passayyadu”
“Моят скъп Равана” е късометражен филм. Беше много малък и къс филм, който направих през 2015 г. Снимките бяха в рамките само на 2-3 дена. Това беше. Беше много експериментален филм.

Три дена е много кратко време, честно казано.

Да, всичко е бързо. За късометражен филм не ти трябват 10-15 дена, просто от 4 до 5 дена и си готов. Зависи от историята – ако е изискваща, трябва да работиш повече дни.

Коя от досегашните ти роли най-много резонира с теб?

Любимата ми роля, любимият ми сериал, любимият ми персонаж е в “Ти си моята съдба”.

А има ли някаква роля, която би искал да изиграеш, но още не си имал възможността?

Има много интересни за мен роли, които ме очакват в бъдеще. Има една определена роля, феновете ми знаят…искам да снимам екшън трилър. Искам да изиграя персонаж, който е шпионин, нещо като Джеймс Бонд, нещо подобно. Определено мисля, че мога да се справя с такава роля.

Мислел ли си някога да разшириш кариерата си, като участваш в холивудски филм?

Да, наистина искам да работя по чуждестранни проекти. Искам да експериментирам, да се уча от хората там, защото като актьор, не трябва да си създаваш граници. Можеш да отидеш и да се научиш от други хора, от чужденци – европейски филми, австралийски, холивудски, китайски…Наистина искам да отида и да се развивам там.

Може би черпиш вдъхновение от други филми и актьори. Имаш ли любим филм или актьор?

Виждал съм толкова много актьори, толкова много филми. Няма конкретен филм, който ми е любим. Филмите идват и си отиват, отивам на кино, гледам ги и това е, така че не знам кой ми е любим. Но наскоро видях филма “Kantara“ и го харесах. Всички изпълнения, кинематографията, историята, всичко е първокласно.
“Kantara“

Предполагаме, че снимките по цял ден са доста изморителни. Как намираш време да тренираш и да се занимаваш с хобитата си?

Обикновено в Индия започваме снимки около 8 часа. Така че обикновено ставам в 5:36 ч. Правя си тренировката, закусвам, отивам на снимачната площадка, започвам снимки и съм тук в Мумбай вечерта.

Занимаваш се с много спортове – бокс, картинг и така нататък. Имаш ли предпочитание към някой и защо?

Всички тези спортове са вълнуващи за мен. Обичам спорта, защото се случват твърде много неща. Картингът и боксът са ми любимите.

Като стана въпрос за спорт, би ли участвал в предизвикателно шоу като Khatron Ke Khiladi/”Страх” (още повече, че един от сезоните на шоуто е сниман в България и кой знае – възможно е отново да се случи)?

Определено бих опитал, би ми харесало да стана част от него.

Можеш ли да ни разкажеш и за другите си хобита?

Наистина нямам други хобита. Занимавам се много с бокс и картинг по време на дните ми като инженер, докато учех, но щом станах твърде зает с работата и кариерата ми, не намирах време. Сега най-накрая намирам време – посещавам уроците, трябваше да започна уроци по бокс отново.

Каза, че си много зает. Това е очевидно. Как успяваш да организираш деня си и ако може да ни дадеш някакви съвети относно това как да бъдем продуктивни по време на деня, как да организираме всичките си задачи и неща, които имаме за вършене?

Ако ви предстои дълъг ден, всеки има такива, първо стойте настрана от социалните мрежи. Ако имате голям акаунт като мен например, имам толкова последователи в социалната мрежа, голяма задача е с толкова много хора, но наистина чувствам, че на ден трябва да сте активни в социалните мрежи около 20 минути. Като изключим това, всички имаме свой личен свят, така че ограничавайте времето си, слагайте си времеви граници.
Ако поставяте границите си за всеки конкретен свят, сте готови. Просто направете това и мисля, че успехът е на пътя ви.

Виждаме в Инстаграм и другите ти социални мрежи, че си много стилен човек. Награден си на IWMBuzz Style Awards в категорията “Изгряваща модна икона”. Поздравления! Как избираш тоалетите си?

Понякога се обаждам на стилиста ми, понякога ги избирам сам. Като артистичен човек, имам собствени идеи, обсъждам ги със стилиста ми…може би просто излизам да пазарувам и виждам някаква произволна дреха, обсъждам я: “Това ще изглежда добре за събитие” и я взимам. Така че е много спонтанно, инстинктивно.

Фотосесиите ти за реклами са социално ангажирани – против трафика, за агрикултурата и т.н. Има ли някоя кауза, която взимаш особено присърце, независимо дали вече си бил ангажиран с нея по някакъв повод, или още не?

Всъщност ме е грижа за такива неща като антитрафик, развитието на обществото. Населението нараства, затова справянето с толкова много хора е трудно за системата, за правителството понякога. Огромна задача е. Ако ние като хора промотираме добрата информираност сред другите, те могат да се образоват и всички лоши неща и нивото на престъпността в крайна сметка ще намалеят, вярвам. Разбира се, отнема време – може да отнеме една година, две, пет, десет, но ако някой ме види, може и друг да се присъедини. Затова става голяма общност след време.

Това е наистина впечатляващо и се надявам повече актьори да имат такъв начин на мислене, за да променим света към по-добро.

Разбира се. Защото населението няма да спре да нараства и трябва да променим себе си, за да запазим планетата Земя, тъй като засега имаме само една планета. Нямаме никаква друга втора.

Имаш продуцентска компания – Aurum Motion Pictures. Как това начинание е по-различно от това, което си правил досега като актьор, и как беше отново да работиш върху проект заедно с Шиванги?

Aurum Motion Pictures се роди по време на локдауна, когато цяла Индия беше затворена и мисля, че целият свят. Тогава си помислих, че трябва да правим интересни проекти и така започна. Но, разбира се, върви по-бавно, защото съм зает с други проекти като актьор, така че върви бавно и стабилно. Но определено ще дойдем с повече интересни проекти в близкото бъдеще.
Сега направих песен с Шиванги – Ishq Ho Jayega, можете да я видите в YouTube. Също така има късометражен филм, който още не е пуснат, в компютъра ми е.
Aurum е научното наименование на златото. Става въпрос за успеха и блясъка в тъмнината. Златото всъщност блести навсякъде.

И спомена за проектите ти, които можем да очакваме в бъдеще.

Да, в близкото бъдеще можете да очаквате нещо, много скоро.

Кой беше моментът, в който разбра, че си станал популярен?

Все още чувствам, че не съм популярен. Разбира се, хората казват, че съм, но аз още чувствам, че не съм. Трябва още да работя, да доказвам много, да експериментирам много. Веднъж щом направя това, ще почувствам, че съм свършил много. Още има голям път пред мен и трябва да го пресека.

В началото на кариерата си, защото ще ставаш все по-популярен и всичките ти фенове са с теб в този път, в тези предизвикателства. Ти също така много общуваш с феновете си. Има ли някаква интеракция с фен, която намираш за интересна, запомняща се или скъпа?

Мисля, че феновете ми са разширена част от семейството ми, защото винаги са до мен, за да ме подкрепят, и те ме откриха, а аз открих тях. Връзката ни е на взимане и даване. Когато снимах “Ти си моята съдба”, наистина не мислех, че сериалът ще стане толкова популярен, че ролята ще придобие толкова голяма популярност, не само в Индия, но и в други страни. Никога не съм си го помислял, но получавам съобщения в Инстаграм като: “Тази сцена е толкова добра”, “Ролята е толкова добра”, “Обичаме сериала ти, “обичаме героя ти” и толкова много поздрави и съобщения, гласящи “обичаме те”. Мисля, че това е голяма благословия за мен и че моите фенове винаги ще ме подкрепят в каквото и да правя в бъдеще.

С теб са във всички неща, които правиш. Спомена за съобщенията ти от фенове в Инстаграм. Получаваш ли съобщения от български фенове?

Получих много съобщения от България, Турция и всички части на света. Имаше всичко – или “обичаме те”, или някаква критика. Има и критики, но е част от приключението на актьора. Може би на някои хора ще им хареса, на други няма, но всичко е наред. Просто трябва да го приемеш, да го оставиш зад гърба си и да продължиш. Получавам много съобщения, имейли…прекалено много са. Чета ги и това е.

Както каза, може би получаваш и добри коментари, и лоши, това е нормално, но имаш ли някакви съвети за младите хора, които получават хейт в социалните мрежи. Какво да направят?

Ако можете да приемете нещо, го приемете. Когато обаче достигнете определена позиция, когато много хора ви следват и правите проекти след проекти, може би хората няма да ги харесат, или ще ги харесат – напълно зависи от гледната точка и мисленето на човек – просто ги прочетете и ги оставете зад гърба си, защото вашата работа си е ваша, дайте 100 процента от себе си и всичко ще е наред. Просто не се отклонявайте.

И, между другото, преди да чуеш, че сериалът ще се излъчва и в България, знаеше ли нещо за страната ни?

Честно казано, знам, че е красива страна, много красиво и интересно име, и това е. Има много живописни места в страната ви и това е, което знам. Но когато си помисля, че моят сериал е излъчван в България, ми се иска да дойда и когато го направя, да обиколя всички места, да направя хубави снимки, да ям хубава храна – искам да я опитам.

Очакваме с нетърпение такъв късметлийски ден, в който да те срещнем тук в България.

Определено ще дойда.

Току-що ни каза нещо, което искахме да чуем. И сега, за съжаление, към края на интервюто би ли искал да кажеш нещо специално на българските фенове?

Българските фенове също са част от семейството ми и наскоро ги открих. Мисля, че се наслаждават на сериала, така че продължавайте, изпратете ми съобщенията си – добри, лоши и каквито и да са, готов съм да ги прочета. Винаги съм тук за вас.






bottom of page