top of page
Team BKNews

Защо изпит предизвика национално недоволство в Индия?

Важен изпит по медицина в Индия предизвика гняв, протести и обвинения в измама, след като хиляди кандидати си осигуриха необичайно високи оценки в тазгодишния тест.


Националният входящ тест за допустимост (бакалавърски), или NEET-UG, е входът към изучаването на медицина в страната, като резултатът от него е необходим за прием в медицински колеж. Той се провежда от Националната агенция за тестване (NTA), правителствена организация, която провежда някои от най-големите изпити в Индия.

Милиони студенти се явяват на изпита всяка година, но само малък процент получават достатъчно добри оценки, за да си осигурят място в колеж. Но тази година предизвикателството е малко по-различно: твърде много кандидати са получили най-високите оценки (67 имат пълните 720 точки), което променя класирането и затруднява още повече тези, които имат високи оценки, да бъдат приети.


Тъй като резултатите бяха обявени на 4 юни, изпитът беше подложен на проверка по причини, вариращи от грешки във въпросника и допълнителни незаслужени точки до твърдения в изтичане на изпита и измама. Ученици и родители поискаха повторен тест и за целта има подадени десетки петиции в съдилищата.


Представители на NTA отрекоха обвиненията за изтичане на изпита, но в неделя федералният министър на образованието Dharmendra Pradhan призна, че в някои изпитни центрове са излезли наяве „някои нередности“. Той каза, че никой, включително служители на NTA, няма да бъде пощаден, ако бъдат открити нередности.


Във вторник върховният съд на Индия издаде известие до NTA, в което се казва, че дори и да има „0,001% небрежност от страна на когото и да било, това трябва да бъде внимателно разгледано“.


Върховният съд също така поиска ученици, които са получили допълнителни точки, да имат възможността да положат изпита отново - той ще се състои на 23 юни.


Но протестиращите казват, че решението не адресира по-големи проблеми като обвиненията в изтичане на изпита, измама и системна корупция.


Учениците прекарват месеци или дори години в подготовка за този изключително конкурентен изпит.


Десетки милиони ученици в Индия мечтаят да влязат в добър медицински или инженерен колеж всяка година - професиите предизвикват голямо уважение и също така дават надежда за стабилен, дългосрочен доход в страна с криза на работните места.


Тази година удивителните 2,4 милиона ученици се състезаваха само за 110 000 свободни места в изпита NEET, което подчертава силния натиск и ожесточената конкуренция, пред която са изправени амбициозните кандидати.


От общия брой места 55 000-60 000 места принадлежат на държавните колежи, докато частните колежи предлагат останалите. Половината от местата са запазени за ученици в неравностойно положение.


Студентите се тълпят в държавните колежи заради тяхната достъпност. Петгодишен курс MBBS в държавен колеж струва между 500 000 и 1 милион рупии ($5,992 - $11,984), докато частните колежи могат да таксуват до десет пъти повече.


Източник: Би Би Си

Comments


bottom of page