top of page
  • Team BKNews

Еволюцията на "лежането": защо китайските младежи отхвърлят състезанието на живота?


Китайската младеж вече не "лежи" само психически. Младите го приемат доста буквално, като публикуват снимки, в които са проснати по улиците в победени пози.


След като се превърна в модерна дума през 2021 г., т.нар. тенденция "lying flat", или 躺平, която препраща към отхвърлянето на социалния натиск за преработване и свръхпостижения - евоюлира. Китайските служители намират нови начини тази година, за да изразят разочарованието си от надпреварата.


През юни 2023 г. нивото на безработица в Китай сред младите хора на възраст от 16 до 24 години достигна нов рекорд от 21,3 процента. Тези, които са успели да си намерят работа, не я долюбват особено, като позициите обикновено са с дълги часове работа и ниско заплащане.


Така бърнаутналите китайски милениали и поколението Z тихо напускат, направо си подават молбите или опитват интересни работи за допълнителни пари. По-долу описваме петте тенденции, които обхващат променящото се поведение на страната спрямо работата и живота.


Снимки от дипломирането в "зомби стил"

Краят на юни е времето за дипломиране в Китай, когато социалната мрежа е препълнена със студенти, носещи шапки и тоги и гордо показващи дипломите си. Но някои нетизени станаха креативни със съобщаването тази година и публикуваха свои снимки, в които лежат по корем на земята, наричайки ги "пози в зомби стил".


В Xiaohongshu хаштагът зомби стил "丧户风" има само няколко хиляди разглеждания. Вместо това снимките са с тагове снимки от дипломирането, креативна снимка от дипломирането и “lying flat”.


За повечето трендът е просто забавление:

Като правя смешни снимки с приятели, мога да съхраня повече интересни моменти. Вече съм намерил работа, която ми харесва, така че мога да се подготвям за започване след дипломирането и за преместване в нов град, за да започна нов живот. Очаквам го с нетърпение. - разказва абсолвент от университет в Пекин.

Но не всички завършили са толкова оптимистични за бъдещето. Освен че бяха затворени в общежитията си по време на пандемията, подобно на пребиваване "затвор", търсенето на работа изглежда доста "мрачно" тази година, допълва дипломиращ се от университет Nanjing.


Тъй като броят на завършилите расте всяка година - випуск 2023 г. има близо 11,6 млн. студенти - конкуренцията за по-малки позиции е дори по-яростна.


Билетчета с изтриване

Песимистично настроени за финансовите си перспективи, китайските младежи от поколение Z търсят допълнителен късмет. Лотарийните билети са станали новото хоби за след работа, а автоматите за тях изникват на гари, молове и магазини по цялата страна.


През април 2034 г. продажбите на лотарийни билети достигнаха колосалните 7 милиарда долара, което е ръст от 62 процента на годишна база, най-високата цифра през април от десетилетие, според Министерството на финансите на Китай:

Печалбите от билетите не са много, най-много милион юана, но това е като малка цел, която младите хора очакват да постигнат. - пише потребител в Xiaohongshu, наричайки билетите "психологически масаж".

Подобно на кутиите с изненади, билетите с изтриване предлагат на купувачите бързо удовлетворение и чувство за постижение.

Популярността на лотарийните билети се дължи на местните блогъри и стриймъри. В Xiaohongshu хаштагът "печалба от лотарията" (彩票中奖) има 277 млн. разглеждания, а "билети с изтриване" (刮刮乐) - 112 млн. В допълнение към излъчвания на живо с билети, потребителите превръщат билетите в букети, за да отбележат рождени дни, брак и напускания на работа:

Това е просто шанс за младите хора в днешно време да забогатеят в лицето на отчаянието от реалността. - пише потребител на Xiaohongshu

Тихо напускане

Тенденция, която се разпространи в Тик-Ток миналата година - тихото напускане - сега превзема китайските офиси. Известният комедиант Li Dan описа феномена като "сериозна половинчатост":

"Няма да влагам никаква емоция, но ще свърша работата. Няма да дам 100 процента от себе си, само 60."

В Китай културата на извънреден труд и прекомерна работа все още е преобладаваща, въпреки че трудовото законодателство ограничава работната седмица до 44 часа (всичко над това изисква допълнителна компенсация). Предвид липсата на правоприлагане, историите за токсични работни среди се разпространиха. През юни тази година конгломератът за недвижими имоти Wanda Group стигна толкова далеч, че публично унижи служител, който проверил телефона си по време на обяд.

Да се продадеш на капитализма и да работиш като добитък е по-лошо от затвор, поне в затвора човек има малко време да излезе навън. - коментира китайски потребител след инцидента с Wanda Group.

Повечето китайски служители избират да правят минимума в работата си, вместо да дават всичко от себе си. В Xiaohongshu терминът "психическо напускане" има 10 млн. разглеждания. Миналия месец подакаунтът за психично здраве на платформата дори създаде кампания около тенденцията, като обучаваше своите последователи за етапите на бърнаута и им казваше да бъдат повече като Сепия от "Спондж Боб".


Един от потребителите изреди начини, по които служителите да поставят граници на работното си място, като: да не се държат с колегите си като с приятели, да не си врат носа в чуждата работа и да се научат да отказват задачи:

Ако лесно вдигнете границите си, само ще станете слаби и лековерни в очите на другите.

Партита за напускане

Големите моменти в живота изискват празнуване - а за някои това е най-накрая да напуснат работата, която мразят. Наскоро останали без работа нетизени организират партита за себе си, включващи гигантски банери, ленти, цветя, балони и торта. Вериги като Haidilao и Hotpot Factory (怂重庆火锅厂) са популярни места за провеждане на събитието, като служителите предлагат да окачат банери и да изпълнят песен.


В Xiaohongshu различни теми, свързани с напускането, събраха милиони разглеждания. Хаштаговете "как се справяте след голото напускане", което означава да напуснеш работа, без да си предвидил нещо друго, "напуснах" и "напускане от интернет гигант" имат общо 325,3 млн., 178 млн. и 11,5 за хаштаговете поотделно.


Сред постовете за празнуване някои потребители са по-реалистични за това какво значи да напуснеш работата си без план. Потребител в Xiaohongshu, който твърди, че е напуснал голяма интернет компания, посочва няколко предизвикателства, срещани след напускане:

Без стабилен доход от компанията трябва да приемеш предизвикателствата в приходите си....Без компания, която да те защитава от вятъра и дъжда, е дори по-жестоко да се изправиш в лицето на бизнес света.

Все пак друг потребител, правещ съдържание за живота си след напускането, напомня на 15 000 нейни последователи:

Забравихте ли защо напуснахте изобщо? Не е ли, защото сте работили упорито всеки ден и накрая направихте шефа си и хазяина си богати, докато вие още сте бедни с много оплаквания? Така че какво, ако напуснете?

Деца на пълно работно време

„Работа от вкъщи“ придоби изцяло ново значение. През последните месеци някои китайски служители се оттеглиха от работата си от 9 до 5, или от 9 до 9, ако работят в технологиите, за нова работа: деца на пълно работно време.


Тези възрастни деца избират да се върнат у дома, за да се грижат за родителите си в замяна на финансова подкрепа или живот без плащане на наем.


Хаштаговете "дъщеря на пълно работно време" и "деца на пълно работно време" трендват в Xiaohongshu. Блогърката Elle Lee, неомъжена 36-годишна, споделя деня си като дъщеря на пълно работно време, включващ разхождане на кучето, готвене, чистене и поддържане на компанията на родителите си.


Да си дете на пълно работно време обикновено е нещо, което да правиш между работата или ученето за изпити. Някои коментиращи критикуваха тенденцията като нова форма на живеене на гърба на семейството, но други я виждат като начин за прекарване на време със застаряващи родители:

Много възрастни хора в чужди страни дават под наем къщите си за млади хора на евтино или безплатно, като просто се надяват някой да ги придружава, да говори с тях и да им помага с трудности в живота.
В днешното общество е лесно да оставиш по-възрастното поколение. Те не разбират много нови неща и им е трудно да се научат. Не отхвърляйте ценността на децата на пълно работно време, точно както не можете да отхвърлите и ценността на съпругите на пълно работно време.

Източник: Jing Daily






bottom of page