top of page
  • Team BKNews

Тайван разследва полицията, след като неуспешна акция доведе до сексуално насилие над тийнейджър


Разследват се двама полицаи в Тайван, след като съдът осъди мъж са сексуално насилие над тийнейджърка, която използвали, за да им помогне да го хванат.


13-годишното момиче отишло в полицията, след като мъжът, с когото се запознала в приложение, се опитал да я изнуди да прави секс с него.


Тогава полицията изпратила нея на операция да хване мъжа, заплашил я да пусне голите ѝ снимки.


Двамата полицаи са обвинени в небрежност. Полицията се извини за това, че не е успяла да защити момичето.


Неуспешната операция под прикритие се провела в северозападния град Taoyuan през ноември 2020 г., след като момичето отишло в полицията и се съгласило да помогне за залавянето на мъжа.


Но нападението над нея станало ясно по време на процеса, когато казала пред съда какво ѝ направил извършителят. Мъжът е осъден за сексуално насилие на 8 години затвор.


Двамата полицаи са разследвани заради различни нарушения като пренебрегване на задължения като държавни служители.


Понастоящем няма закон, който да урежда дали полицията може да използва непълнолетни за операции под прикритие. Но съгласно Гражданския кодекс на Тайван тези, които умишлено или по небрежност нарушават правата на другите, могат да бъдат съдени за обезщетение.


Момичето се съгласило да бъде част от разкриването на извършителя, защото била уверена, че ще е в безопасност.


След това се съгласила да се срещне с извършителя Chang в Макдоналдс. Противно на инструкциите на полицаите, полицията казва, че тя внезапно се качила в колата му. Той я закарал на 300 метра разстояние и я принудил да прави секс с него. Съобщава се, че тя се съгласила от страх.


Полицаите го преследвали пеша, но не настигнали колата му, каза говорител на полицията. Chang бил арестуван, след като се върнал в ресторанта.


На двамата служители вече са възложени само административни полицейски задължения, докато тече разследването.


Дисциплинарно наказани са и двама висши служители, сред които тогавашният началник на полицейското управление и тогавашният началник на следствието.


Източник: BBC

bottom of page