top of page
bknmoni

11 ноември: Pepero Day – празник на популярните корейски пръчици

Актуализирано: 30.11.2021 г.


Pepero Day в Южна Корея е ежегодна традиция, която може да бъде оприличена на празника Свети Валентин, защото се празнува особено сред двойките, които си разменят храна, сладки и бонбони. Различното, което определя този празник, е, че се ядат определени снаксове, наречени "Пеперо". Въпреки че и Свети Валентин е празнуван в Южна Корея, Pepero Day е друг любим празник, на който да се насладите. Pepero Day се празнува ежегодно на 11 ноември. Това не е просто обикновена дата, защото цифрите 11/11 изглеждат като пръчици Пеперо. Заедно с това е идеята, че ако изядете 11 пакета от тези снаксове на 11 ноември, в 11:11 ч. за 11 секунди ще бъдете тънки и високи като самите пръчици.

1. Откъде произхожда Pepero Day?

Точният произход на този празник е неизвестен, но това явление обикновено е свързано с популярната теория, която датира от 1983 г. и тя се върти около две жени, които обменили пеперо помежду си с надеждите да станат високи и тънки, точно като самите снаксове.

2. Какво представляват тънките бисквитки Pepero? Пеперо са високи и тънки бисквитени пръчици, покрити с шоколад. Този корейски снакс е произведен от Lotte Confectionery Corporation в Южна Корея. Освен оригиналния Pepero, който е с вкус на млечен шоколад, има още много други вкусове като: бадем, зелен чай, бисквитки и сметана, бял шоколад и черен шоколад. 3. Как се празнува?

На този ден хората в Южна Корея си подаряват кутии с бисквити Pepero. Обикновено те се разменят между двойки, но всеки може да подари такива и на хората, които обича - родители, приятели, колеги, членове на семейството, като чрез този жест те показват своята привързаност. Цената не е проблем за корейците, тъй като това е един от най-евтините десерти. За жените, които са във връзка и искат да изненадат своята половинка, на този ден има много щандове и магазини, които предлагат да си направиш Pepero по свой вкус т.нар. DIY Pepero. По този начин могат да се съчетаят различни вкусове, така че половинката да ги хареса. А и няма нещо по-романтично от персонализиран подарък, нали?

Но за тези, които не ядат сладко и се грижат за здравето си, има също вариант, чрез който да отбележат празника! Този начин е известен като Money Pepero и представлява пълнене на кутия с пари, сгънати така, че да приличат на стандартната пръчица.

Интересен факт е, че в Япония се провежда на същия ден празник с подобна концепция, наречен Pocky & Pretz Day. Pocky и Pretz са бисквитени пръчици, които се произвеждат от Ezaki Glico Co., които са конкурент на Lotte, произвеждащи Pepero. В Китай също се празнува подобен празник, но е известен с името Singles Day. Източник: Yummy. ph, 90daykorean

Bình luận


bottom of page