top of page
  • albenacacheva

Изстрелването на разузнавателен сателит на Северна Корея се провали, ракетата се разби в морето


В сряда Северна Корея изстреля нещо, за което твърди, че е "космическа ракета-носител", но тя падна в Жълто море след "необичаен полет".


Бързо признавайки за неуспеха, което е необичаен ход за изолираната страна, Пхенян обеща да извърши второ изстрелване в близко бъдеще.


Според Обединения комитет на началник-щабовете на Южна Корея (ОКС) е засечен снаряд, изстрелян от Tongchang-ri в провинция Северен Пхенян в 6:29 ч. сутринта, който е паднал във водите на около 200 км западно от югозападния южнокорейски остров Eocheong, който се намира на около 60 км югозападно от Gunsan, провинция Северна Jeolla.


СКС заяви, че снарядът "е паднал във водите след необичаен полет", а южнокорейските военни са извлекли няколко части от севернокорейския апарат, включително това, за което се предполага, че е връзка между първата и втората фаза на ракетата.


Около два часа и половина след изстрелването севернокорейската държавна Корейска централна информационна агенция (KCNA) потвърди, че е изстреляла новата си ракета Chollima-1, носеща военен разузнавателен спътник Malligyong-1, и ракетата е паднала в морето "след загуба на тяга поради необичайно стартиране на двигателя на втората степен след отделянето на първата степен по време на нормален полет".


Позовавайки се на говорителя на Националното управление за аерокосмическо развитие на Севера, KCNA заяви, че повредата се дължи на "ниската надеждност и стабилност на системата от двигатели от нов тип, използвана в ракетата носител "Chollima-1 ", и на нестабилния характер на използваното гориво.


В съобщението се казва още, че аерокосмическата администрация "ще извърши второто изстрелване възможно най-скоро", след като проучи дефектите, разкрити при изстрелването.

"Вероятно Северът ще извърши второ изстрелване преди 11 юни, което е в рамките на срока на предварителното уведомление на страната, направено по-рано тази седмица", заяви Hong Min, старши изследовател в Корейския институт за национално обединение.

В понеделник Северна Корея уведоми Япония за плановете си да изведе първия си военен разузнавателен спътник в геосинхронна орбита между 31 май и 11 юни.

"Ако е имало проблеми в спътника, ще отнеме време за второ изстрелване, но ако основната причина за неуспеха е в отделянето на етапа на ракетата - както се казва в доклада на KCNA - вероятността Северът да е подготвил няколко резервни ракети носители е голяма, като се има предвид, че режимът тества множество ракети носители за междуконтинентални балистични ракети", добави Hong Min.

Историята е на страната на Северна Корея, която изстреля балистична ракета със среден обсег на 27 февруари миналата година, обявявайки, че е извършила важен тест за разработване на разузнавателен спътник, а след това изстреля друга - на 5 март, когато направи подобно изявление.

"Заедно с това политическият натиск, на който са подложени ракетните инженери на Севера, вероятно ще подтикне режима да се подготви за второ изстрелване в бързината", заяви Hong.
"Севернокорейският лидер Kim Jong Un обръща внимание на програмата за шпионски спътници още от осмия конгрес на Работническата партия през 2021 г. и липсата на резултати от спътниковата програма означава унижение за режима."

Изключително бързото признаване на провала, както и разкриването на причината за него, се смята за рядък случай за севернокорейския режим.


Откакто през 1998 г. Северна Корея изстреля първия си разузнавателен спътник - Kwangmyongsong-1, страната е изстрелвала седем пъти ракети, за които твърди, че са носели спътници, но преди сряда почти не беше признавала за неуспехи при тези изстрелвания.


От тези изстрелвания Северът успя да изведе в сателитна орбита Kwangmyongsong-3 Unit 2 през 2012 г. и Kwangmyongsong-4 през 2016 г. Според уебсайта за проследяване на спътници в реално време N2YO.com спътниците все още са в орбита, но се предполага, че не работят, тъй като предаването на сигналите им със Земята не е засечено.

"Северна Корея вече е информирала Международната морска организация за изстрелването на сателита, така че изглежда, че Северът се е опитал да подобри доверието си в международната общност, като обяви провала и разкрие причините като нормална държава", посочи Hong.

Политически последици


Въпреки че изстрелването завършва с неуспех, то е последвано от силно порицание от страна на международната общност.


Южнокорейският Съвет за национална сигурност (СНС) нарече изстрелването на ракетата "тежко нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН" и сериозна провокация, която застрашава мира на Корейския полуостров и извън него.

"Също така участниците се споразумяха да поддържат координационна позиция със съюзниците и приятелските държави, като същевременно продължават внимателно да наблюдават възможността за допълнителни изстрелвания от страна на Северна Корея", се посочва в изявление на СНС.

Adam Hodge, говорител на Съвета за национална сигурност на Белия дом, също заяви в изявлението, че САЩ "категорично осъждат Корейската народнодемократична република (КНДР) за изстрелването ѝ с използване на технология за балистични ракети, което е демонстративно нарушение на множество резолюции на Съвета за сигурност на ООН, повишава напрежението и че рискува да дестабилизира ситуацията със сигурността в региона и извън него".


Посланиците по ядрените въпроси на Северна Корея от Сеул, Токио и Вашингтон също изразиха категорично осъждане. Главният ядрен преговарящ на Сеул, Kim Gunn, и неговите американски и японски колеги, Sung Kim и Takehiro Funakoshi, проведоха конферентен разговор, след като Пхенян обяви изстрелването, и призоваха Севера да спре провокациите си и да се върне към преговорите за денуклеаризация.


Генералният секретар на ООН Antonio Guterres също направи изявление, в което разкритикува Севера за използването на технология за балистични ракети, което е в разрез със съответните резолюции на Съвета за сигурност.


Източник: The Korea Times

bottom of page