top of page
  • albenacacheva

Северна Корея е на 174-то място сред 180 държави по индекс на корупцията



В доклад на антикорупционна организация Transparency International, публикуван в понеделник, се посочва, че Северна Корея е отстъпила с четири позиции в годишната международна класация и е заела 174-то място сред 180 държави.


В доклада на Transparency International се посочва, че за индекса за възприятие на корупцията (CPI) Северна Корея е получила 16 от 100 точки, което е с два пункта по-малко в сравнение с предходната година.


Индексът оценява държавите въз основа на това доколко корумпиран се смята публичният им сектор, като използва данни, събрани "от различни авторитетни институции, включително Световната банка и Световния икономически форум".


От Transparency International заявиха:

„Северна Корея не разполага с основната институционална инфраструктура като механизми за администрация и върховенство на закона, за да формира система за пълна прозначност."

Южна Корея се изкачи с едно стъпало и зае 32-ро място с 62 точки, докато Дания, Финландия и Нова Зеландия си поделиха първото място с 88 точки. Южен Судан е в дъното на списъка с 11 точки.


Източник: Yonhap

bottom of page