top of page
  • Team BKNews

Безработицата в Китай сред младите достигна високи нива


Младежката безработица в Китай достигна нов рекорд, докато възстановяването на страната след пандемията се бави.


Статистиката сочи, че безработицата сред 16-24-годишните е нараснала с 21,3% през миналия месец.


Втората най-голяма икономика в света е нараснала само с 0,8% в рамките на три месеца към края на юни.


Анализаторите казват, че слабият темп на растеж е повишил очакванията, че властите може скоро да обявят нови мерки за стимулиране на икономиката.


Националното статистическо бюро на Китай заяви, че данните "показват добър импулс на възстановяване".


Според официални данни, публикувани в понеделник, китайската икономика е нараснала с 6,3% през второто тримесечие на годишна база. Въпреки това не оправдава очакванията на анализаторите:

Разочарованието е особено очевидно при продажбите на дребно и инвестициите в жилища - казва Qian Wang, главен икономист в азиатско-тихоокеанската инвестиционна компания Vanguard.
Това, съчетано с по-ранни търговски, инфлационни и кредитни отчети, потвърди нашето виждане, че основният импулс на растеж все още е много слаб.

Световното търсене на китайски стоки е намаляло значително. Съществуват и опасения относно нарастващия дълг на местното правителство и жилищния пазар.


Младежката заетост се следи отблизо от икономистите, тъй като рекордният брой от 11,58 млн. дипломирали се от университет се очаква да навлязат на китайския пазар на труда тази година.


Безработицата сред младежите в градовете се покачва от няколко месеца. Това е заради фактори като несъвпадение между нещата, за които завършилите са били обучавани, и наличните позиции в момента.


Властите признават, че безработицата сред младежите вероятно ще продължи да расте, преди да достигне върха си през август.


Безработните млади хора съставляват едва 1,4% от потенциалната работна сила в градските райони на Китай, изчисли Dan Wang, главен икономист в Hang Seng Bank China, но проблемът изисква "по-директни политически отговори, тъй като тази група от населението е доста гласовита онлайн", добавя тя.


Източник: BBC

Comments


bottom of page