top of page
  • albenacacheva

Годината на Водния тигър – или как в Азия посрещат Новата година


Задръствания по магистралите, претъпкани гари и летища, трескави приготовления за празничната трапеза - звучи ни познато – това се случва в дните преди Коледа и Нова година в Европа. Всъщност в такава ситуация се намираха милиони азиатци през последните дни.


Една от най-големите разлики между източната и западната култура е отбелязването на Новата година. Китай е родината на лунния календар, който се използва от хилядолетия. Въпреки че в Китай като основно средство за проследяване на времето през годината се използва Григорианският календар, който е нашият стандартен слънчев календар, китайците прилагат лунния календар за отбелязване на традиционни празници. Това прави празниците подвижни. Тази година Китайската нова година започва на 1 февруари. Тъй като китайската култура повлиява редица страни в Източна Азия, този празник се празнува и в редица други страни като Южна Корея, Виетнам, Малайзия, Сингапур, Тайван, Тайланд и др.



Всяка от годините в източното летоброене се свързва с определено животно, което предопределя характера на събитията през следващите 365 дни. Има 12 китайски зодиакални животни. Последователно те са следните: плъх, вол, тигър, заек, дракон, змия, кон, коза, маймуна, петел, куче и прасе. Годината на Тигъра е 2022-а. Ако сте родени през 1938, 1950, 1962, 1974, 1986, 1998 и 2010, тази нова лунна година ще бъде изпълнена с просперитет и благополучие за Вас .


Посрещането на Китайската нова година, още позната като Пролетен фестивал, трае около две седмици. Подготовката започва доста по-рано от празника. В Китай и Тайван например всеки дом се почиства основно, не само защото цялото семейство ще се събере, но и за да се прогони лошият късмет, останал от предишната година. Хората смятат, че по този начин освобождават място за новата година и всичките блага, която тя носи със себе си.


В Корея това е вторият най-голям празник след Чусок 추석 (Корейския ден на благодарността, който също се отбелязва спрямо лунния календар). Новата година, която корейците наричат Соллал 설날, задължително се празнува със семейството. Затова в Корея настава лудница по пътищата, тъй като всички са се запътили към родните места. Само в Сеул живеят около 10 млн. души. Дори и една четвърт от тези хора да пътуват към родните градове, пак не бихме могли да си представим тежкия трафик от нашата скромна българска гледна точка.


В Северна Корея също празнуват Лунната нова година (повече можете да прочетете тук). Там обаче тя е обвързана с отдаване на почит пред семейство Ким. Сутринта на Нова година севернокорейците полагат цветя и отдават почит пред статуите или портретите на покойните севернокорейски лидери Ким Ир Сен и Ким Чен Ир. Жителите на Пхенян посещават Двореца на слънцето Кумсусан, където са погребани балсамираните тела на покойните лидери, и се изкачват на хълма Мансу, за да се поклонят пред гигантските им бронзови статуи.


В Китай хората спазват редица традиции. Червеното е основният цвят на фестивала за посрещане на Нова година, тъй като се смята, че червеното означава просперитет и енергия, които отблъскват злите духове и негативните емоции. По улиците се окачват червени фенери, а на вратите се лепят червени стихотворения и новогодишни снимки. Червен е и цветът на пликовете, пълни с пари, които по-възрастните дават на по-младите за Новата година. Тези „късметлийски“ пари са символ на благополучие и благоденствие през следващата година.


Щом става дума за по-големите източноазиатски страни, няма как да не споменем Япония. Там обаче не празнуват Китайската нова година по лунния календар. Може да се каже, че японците са направили своя комбинирана версия на празника, която наричат お正月 - Oshōgatsu. Докато някои от традициите се припокриват с тези в съседките ѝ, Япония празнува Нова година по Григорианския календар като нас. Дори я наричат Японска Нова година (正月, Shōgatsu). По времето, когато в Китай и Корея започват приготовленията на Лунната нова година, в Япония вече всичко отдавна е приключило.


В следващите редове ще Ви представим няколко традиционни ястия от Китай, Южна Корея и Виетнам, които се сервират на празничната трапеза.


КОРЕЯ


1. Tteokguk


За Соллал, Корейската лунна Нова година, корейците ядат Tteokguk, което буквално се превежда като "супа от оризови питки". Пикантната супа се приготвя с тънки оризови питки с форма на диск, които приличат на монети и символизират просперитет. В Корея казват, че когато изядете купичка супа от оризови питки, ставате с една година по-възрастен. Ястието, което се приготвя от вода, малки парчета говеждо месо, зелен лук, яйце и оризови питки, е предимно бяло на цвят, което означава чистота и ново начало.


2. Jeon


Jeon е ястие, което винаги присъства в празничните дни. То може да бъде приготвено от различни съставки: морски дарове, включително скариди и минтай, зеленчуци и много други. Съставките се нарязват на парчета, след което се покриват с яйца и тесто. След това се пържат в тиган, докато придобият приятен златист цвят. Външната страна е хрупкава, а вътрешността е пълна с аромати от съставките. Jeon често се консумира с бутилка makgeolli (оризово вино).


КИТАЙ


1. Китайски пелмени


Пелмените са основна част от китайската кухня и се свързват с богатство: според традицията колкото повече пелмени изядете по време на новогодишните празненства, толкова повече пари можете да спечелите през новата година. Всичко е по-сложно от това - в действителност различните пелмени имат различни значения. Пелмените с кисело зеле са забранени, защото означават бедно и трудно бъдеще; обичайно е да се ядат пелмени със зеле и репички като символ на благоденствие, както за тялото, така и за ума. В някои райони на Китай хората слагат бял конец във вътрешността на пелмените - предполага се, че човекът, който изяде тази кнедла, ще притежава дълголетие. Напълно забранено е да се подреждат пелмени в кръг: пелмените трябва да се подреждат в редици като символ на това, че животът действително върви нанякъде. Преди да изядат един пелмен, всички хора на масата трябва да кажат следната фраза: "Zhāo cái jìn bǎo", което означава "Носене на богатство и съкровище".


2. Риба


Рибата е традиционно ястие за Китайската нова година и обикновено е приготвена на пара. В зависимост от желанието на семейството могат да се сервират различни видове риби:


Шаран: яденето на шаран носи късмет през следващата година;

Китайски кален шаран: яденето на китайски кален шаран носи успех;

Сом: яденето на сом е пожелание за богатство през годината.


Рибата трябва да бъде последното ястие, което остава на масата за вечеря с някакви остатъци: рибата се смята за добро предзнаменование за повече пари през следващата година. Поради тази причина рибата трябва да бъде внимателно разположена на масата за вечеря: Главата трябва да бъде поставена в посока към знатните гости или старейшините; Вечерящите могат да се насладят на рибата само след като този, който е обърнат с лице към главата, яде пръв. Рибата не трябва да се мести. Яденето на рибата се съпровожда от популярната поговорка: "Да имаш винаги повече, отколкото ти трябва!".


ВИЕТНАМ


1. Banh chung (виетнамски квадратен сладкиш с лепкав ориз)


Във Виетнам Новата година се нарича Tết. Banh chung е тортата в хранителната култура на Виетнам от много време насам. Според стари легенди banh chung се появява по времето на династията Хунг. Този сладкиш символизира земята. С него се изразява благодарност към предците, земята и небето. Освен това подчертава важната роля на ориза. За разлика от бързата храна в съвременния живот, процесът на приготвяне на banh chung отнема много време и изисква участието на няколко души. Членовете на семейството често се редуват да бдят над огъня през нощта, разказвайки си истории за Тет от минали години.




bottom of page