top of page
  • bknmoni

Как севернокорейците ще празнуват Лунната нова година?


Лунната нова година, или Seollal, е един от двата най-важни и празнувани традиционни празници в Южна Корея. Макар и двете половини на полуострова да имат много подобни аспекти в културата, близо 77-те години от разделянето между двете страни са довели до различни традиции. В Северна Корея значението на социалистическите празници, включително годишнините от раждането на късните лидери Kim Il-sung и Kim Jong-il, националният празник на страната на 9 септември и денят на създаването на управляващата партия на 10 октомври, далеч надхвърля традиционните почивни дни. Как севернокорейците ще посрещнат Годината на Тигъра?


Не е изненадващо, че те започват да празнуват Лунната нова година, като показват своята лоялност към семейство Kim. По-късно през деня хората наблюдават традициите на предците си, наслаждават се на семейната трапеза и гледат изпълнения на изкуството, заложени с посланията, оценяващи лидера Kim Jong-un и ръководството на управляващата партия. На сутринта севернокорейският народ полага цветя, за да покаже уважението си към статуите или портретите на покойните севернокорейски лидери Kim Il-sung и Kim Jong-Il. Жителите на Pyongyang посещават Къмсусанския дворец на Слънцето, където са погребани телата на Kim Il-sung и Kim Jong-il, и изкачват хълма Mansu, за да се поклонят на гигантските бронзови статуи на лидерите. Но няма масово движение за посещение на семействата в Северна Корея, главно защото няма свобода на движение. Сцената е съвсем различна от съседен Китай, където се наблюдава най-голямата годишна миграция в света по време на Лунната нова година. Севернокорейците трябва да имат разрешение за пътуване, за да пътуват извън тяхното местожителство. В допълнение, режимът на Kim Jong-un засили ограниченията за вътрешно пътуване, за да се предотврати и да се контролират огнищата на COVID-19. По-скоро народът там празнува тихо новата година, гледайки художествени изпълнения, включително музикални концерти, "революционни опери" и циркове, провеждани във всеки регион, според предишни статии на държавните медии. Лидерът на страната също не е изключение. През последните две години Kim и неговите помощници наблюдаваха празничен концерт, изпълнен с песни и изпълнения, които скандират възхвала на величието на управляващата работническа партия на Корея и на севернокорейския лидер. Песни като "We Will Go Along the Road of Loyalty" ("Ние ще вървим по пътя на лоялността") и "We‘ll Travel One Road Forever" ("Ще пътуваме един път завинаги") се изпълняваха в концертната зала, съобщиха от Държавната корейска централна информационна агенция (KCNA) относно миналия януари.


"Публиката отново почувства истината, че нашата страна и хора имат изключително светло бъдеще, въпреки каквито и да било трудности, когато генералният секретар води партията."

За разлика от Южна Корея, севернокорейският народ все още поставя премии за Новата година. Kim Il-sung пренебрегва обичаите да се празнува Лунната нова година като "остатък на феодалното общество" и определи новата година на слънчевия календар като официален празник през 1946 г. След корейската война през 1953 г. традицията на Лунната нова година изчезна без следа. Но по-късно лидерът Kim Jong-il през 2003 г. инструктира хората да празнуват тридневните лунни новогодишни празници като част от своята идеологическа кампания за насърчаване на "корейския-първи дух". Режимът на Kim Jong-il подчерта значението на Лунната нова година като традиционен празник за наследяване на националната традиция. На този фон хората все още се радват на традиционни фолклорни игри. Тазгодишният календар показва, че Северна Корея е определила един държавен празник за Лунната Нова година. Хората си взимат почивен ден, но за да компенсират, трябва да работят в неделя. Хората все още ще очакват Лунната нова година, тъй като режимът Kim Jong-un осигурява храна и други неща от ежедневни нужди на официалните празници. Източник: The Korea Herald

Comments


bottom of page