top of page
bknmoni

Запознайте се с Lee Siyeon: първият корейски член на японската група NMB48

Има много японски звезди в к-попа, но сега корейските надежди се обръщат и към японския поп.

От Sana, Momo, Mina от TWICE до Yuta от NCT и Yuta от PENTAGON, корейската музикална индустрия се гордее със своите японски звезди. Въпреки това много рядко е явлението корейски певци да търсят славата в Япония. Този месец една млада звезда разчупи тази представа: Lee Siyeon - най-новият член на NMB48.


Дори и да не знаете много за джей-попа, NMB48 може да ви звучат познато. Базирани в Намба, Осака, NMB48 са втората сестринска група на AKB48 — най-добре познатата японска идол група по целия свят. Докато 48 Groups имат много общо с к-попа, имат и много явни разлики.

От една страна, NMB48 и останалите групи изпълняват концепцията на "идоли, които може да срещнете" - певци и танцьори, които изпълняват в техния театър всяка седмица и имат събития, където феновете могат да видят идолите си. Създателят на групите - Yasushi Akimoto - веднъж беше казал:

Момичетата от AKB48 са недовършени още. С други думи - все още не са достатъчно добри в пеенето и танците.

Докато шоута като Produce 48 доказват, че много идоли имат невероятен талант, в Япония смятат, че когато развиват уменията си успоредно с кариерата, това е по-симпатично за публиката.

Със своите строги стандарти, световноизвестни групи и закачлива музика, к-попът отдавна е станал привлекателен за амбициозните певци в Япония. Но сега изглежда, че очарователната природа на японската музика е привлякла и корейци. Миналата седмица NMB48 изненадаха много свои фенове като разкриха най-новия си член: Lee Siyeon - момиче от Корея.

21-годишната Lee Siyeon (известна и като Li Shien на японски) е родена на 16 май 2000 г. в Южна Корея. Представяйки я на 14 август като най-новия член на NMB48, нейната бъдеща мечта е да стане актриса и модел. Сега тя харесва храната (като ориз, понички и японски сладки) и да пее песни на 48 Groups. Нейните специални умения са викторина за 48 Groups и говоренето на японски.


Lee Siyeon официално се явява на прослушване за NMB48 през 2020 г., но не успява да присъства на финалните прослушвания заради пандемията от COVID-19. Въпреки това ситуацията не я възпира. Този март тя отново участва и този път печели мястото си в 7,5 генерацията на NMB48. След като прави своя дебют, Lee Siyeon разкрива, че обича 48 Groups, откакто е била малка, което я вдъхновява да научи японски и да пробва късмета си да стане член.



Знаех, че искам да бъда в NMB48. Стремях се да бъда начело в групата. — Lee Siyeon

С прякор Siyomin, Lee Siyeon в момента е kenkyuusei (търсещ ученик), което означава, че тя в момента тренира. Въпреки това, за разлика от к-попа, трейнитата на 48 Group изпълняват с групата на сцената, както обикновените трейнита през периода на обучение. Lee Siyeon се присъединява към 51 активни членове на NMB48, 13 от които също са kenkyuuseis.

Само с два Туитър ъпдейта тя събра 12 000 последователи. Японските и международните фенове са развълнувани да видят какво ще покаже тя. Тя е изпълнявала само веднъж на сцена: "Yume wa Nigenai" от 19-ия сингъл албум на NMB48 по време на концерт миналата седмица.


Lee Siyeon е само вторият корейски идол, който дебютира в 48 Group. По стечение на обстоятелствата друга звезда на име Siyeon също беше член на SDN48. Тя се присъединява към група (с различна от сестрите си 18+ концепция) през 2011 г. на 28 години. Тя се дипломира, когато групата се разпада през 2012 г. По-късно се прибира в Южна Корея, като продължава с актьорско майсторство.

Siyeon от SDN48

Въпреки че все още е по-рядко корейските идоли да се присъединяват към японски групи, отколкото обратното, това може да отбележи началото на повече трейнита от Корея, които се впускат в света на японската музика. Източник: Koreaboo

Comentarios


bottom of page