top of page
  • Team BKNews

Светът на джей-попа: 5 групи, които да слушатеДжей поп е термин, който се отнася до японската поп музика, вдъхновена от западната поп и рок музика. Буквата „J“ е съкращение за „японски“. Терминът се е появил в края на 80-те години по радиостанцията J-WAVE.


Японските музикални магазини обикновено делят музика на: джей поп, енка (традиционна японска балада), класика и западната поп музика.


AKB48


AKB48 е японска момичешка идол група, създадена през 2005 г. от известния японски музикален продуцент и текстописец Yasushi Akimoto.


AKB48 се състои от пет екипа: Team A, Team K и Team B, Team 4, Team 8 като общият брой на членовете на групата е около 140. Момичетата не надвишават 21 години.

Групата е много популярна в Япония. Последните 9 сингъла на AKB48 достигнали до първо място в седмичните класации на Орикон.

Отбор А е свързан с розовия цвят.
Berryz Kobo


Berryz Kobo е японска момичешка идол група (поп група), създадена през 2004 година. Групата е изцяло дамска. Berryz Kobo е основната група в проекта Hello! Project, целящ създаването и промотирането на комерсиални поп групи.
Buono!


„Боно!“ (Buono!) е поп трио (идол група) в Токио, Япония.

Създадено е през 2007 година. Триото е изцяло дамско.
Capsule


Capsule (на японски : ル, kapuseru ) е японско електронно дуо, състоящо се от вокалиста Toshiko Koshijima и продуцента Yasutaka Nakata.

Capsule е създадена през ноември 1997 г., след като Yasutaka Nakata и Toshiko се запознават на младежки фестивал за музика в Канада. По това време и двамата са на 17 години. Представяме следващите няколко години двамата записват множество демо записи и свирят на живо в различни клубове. Първият им професионален запис е сингълът „Sakura“, издаден март 2001 г. от Yamaha Music Comminications. Дебютният им албум „High Collar Girl“ излиза скоро след това. Известно за него е, че това е единственият албум на Capsule, в който доминиращият стил е поп музика, а не футуристична смесица от електронни стилове, която впоследствие се появява в следващите албуми.Morning Musume


Morning Musume е японска момичешка идол група (поп група), известна още като Momusu. Musume се превежда като дъщеря, момиче. Групата е изцяло дамска, като съставът и броя на вокалистите често се мени - през периодите от времето на отделните членове се „дипломират“, а на тяхното място чрез кастинг се избират нови.


Групата е създадена през 1997 г. от японския продуцент и музикант Tsunku. В състава и са включени пет от финалистките в конкурса за вокалистка на собствената му рок групата Sharam Q. Това са Natsumi Abe, Yuko Nakazawa, Kaori Iida, Asuka Fukuda, и Aya Ishiguro. Цунку им поставя условия да продадат 50 000 копия от демо сингъла „Ai no Tane“ в продължение на пет дни, за което им обещава звукозаписен договор. През 1998 г. е издаден първият им официален сингъл „Morning Coffee“, който достига до шеста позиция в японските класации, а към групата се присъединяват още три момичета: Kei Yasuda, Mari Yaguchi и Sayaka Ichii,. Третият им сингъл „Daite!“ достига първа позиция.Работил по статията: Александър Георгиев

Kommentare


bottom of page