top of page
  • albenacacheva

Двете най-любими бързи храни на корейците са част от 50-те най-добри улични храни в Азия


Две популярни в Южна Корея ястия, които можете да си закупите в движение - kimbap и tteokbokki - са включени в списъка на CNN с 50-те най-добри улични храни в Азия.


Kimbap - увито във водорасли оризово руло, пълнено със зеленчуци, яйца и различни видове месо, нарязани на парченца - отдавна е храна за душата на корейците, както и tteokbokki - ястие от бели оризови кексчета в гъст, огненочервен сос.


Подчертавайки преносимия размер на kimbap, американската новинарска мрежа казва, че "не прилича на японското makizushi (суши на рула), тези оризови рула, увити в листове от водорасли, са нарязани на лесни за ядене парчета, които продавачите пълнят с широк асортимент от съставки" в репортажа си от 24 август в партньорство с Turkish Airlines.


CNN описва tteokbokki като "много обичана храна за утеха в Южна Корея", като добавя, че популярната храна е изключително разнообразна.

"Най-известната вариация е с пикантна паста от червено чили и рибни кексчета, но оризовите кексчета могат да се приготвят и с по-мек дресинг на основата на соев сос, със сирене или в различни супи и в яхния", се посочва в съобщението.

Сред другите улични храни в списъка на 50-те най-добри храни са виетнамските супи pho и сандвичът banh mi, сингапурските раци с чили и тостът kaya, хонконгските яйчени вафли и рибни топки с къри, тайванският bubble tea и миризливото тофу, китайските кнедли xiao long bao, японските takoyaki или кюфтета от октопод, филипинския леден десерт halo-halo, тайландските омлети от раци и малайзийската asam laksa - супа от оризови нудъли на основата на риба.


Източник: The Korea Herald

bottom of page