top of page
  • Sakura

Стоплете душата си: корейска улична храна, която да опитате през зиматаЗимата дойде, а с нея се променят и предочитанията ни за храна. Отвеждаме ви в Южна Корея, където уличната храна е на почит и много изгодно може да задоволите глада си с нещо топло и вкусно. Ето какво обичат да си хапват местните и търговците, разбира се, да започват да предлагат именно през студения сезон:


Goguma – печен сладък картоф

Хрупкави отвън и меки отвътре, печените сладки картофи продължават да се радват на внимание през зимата и могат да се намерят близо до училища и метростанции, а ако сте фенове на корейските драми, е твърде възможно да сте ги чували и оттам.


Hotteok – корейска палачинка

Палачинката се пълни с мед, кафява захар, фъстъци и канела и се пържи. Тя, както и някои други храни, произлиза от Китай и е донесена от търговци. Със сигурност ще се изкушите да я опитате, затова внимавайте: сиропът често се разтича и трябва да пазите добре дрехите и ценните си вещи.


Gyeranppang – яйчен хляб

Когато трябва да закусите набързо и да си осигурите енергия за деня, няма нищо по-добро от яйчения хляб. Хлебчето е малко, но ще ви засити достатъчно.


Tteokbokki

Може би една от най-популярните корейски храни се прави с оризови кексчета и сос gochujang. Опитате ли веднъж, едва ли ще я забравите, но през зимата е особено голямо изкушение.


Bungeoppang - сладкиши с пълнеж от червен боб

Освен че сладкишите с пълнеж от червен боб са изключително сладки на външен вид, са и апетитни. С времето рибките се продават и с други пълнежи в зависимост от вкуса на клиента.


Печени кестени

Дори само споменаването им ни носи носталгия и уют. Усещате ли ароматът им вече?


Chaloksusu – царевица на пара

По този начин хапваш нещо, което не само, че не е нездравословно, но е и е вкусно. Какво по-добро от това? Също така царевицата е универсална и се харесва в много страни, включително и в България.


Gonggal bbang – празен хляб

Думата Gonggal, която означава "лъжа", трябва да е жокер, но все пак ви казваме, за да не останете изненадани. Въпреки че хлябът е празен обаче, душата ви ще се напълни, а джобът ви поне няма да се изпразни.


Има още улични храни, които трябва да опитате, но спираме дотук, защото и през екрана можем да си представим как ви потича слюнката от глад. Ако не сте в Южна Корея, е напълно постижимо да си ги сготвите и у дома, така че какво чакате?


Commenti


bottom of page