top of page
  • albenacacheva

Разходите на корейците на глава от населението за луксозни стоки са най-високи в света


Според доклад на Morgan Stanley корейците са похарчили най-много пари на глава от населението за скъпи чанти и други луксозни стоки.


Глобалната инвестиционна банка заяви, че според нейната оценка общите разходи на корейците за луксозни стоки са нараснали с 24% до 16,8 млрд. долара (208,6 трлн. вона) през 2022 г. в сравнение с предходната година, което е около 325 долара на човек.


Цифрата на глава от населението е много по-голяма от 280 и 55 долара, които харчат съответно американците и китайците.


Morgan Stanley анализира, че високото търсене на луксозни стоки сред корейците идва от увеличената им покупателна способност през годините и желанието им да изтъкват социалното си положение чрез богатство.

"Външният вид и финансовият успех могат да намерят по-голям отзвук сред потребителите в Южна Корея, отколкото в повечето други страни", пише в доклада анализатор на Morgan Stanley.

Проучването на глобалната консултантска компания McKinsey също така показва, че само 22% от корейските анкетирани смятат, че е проява на лош вкус да се демонстрира богатство, което е сравнително по-малко от 45% от японските анкетирани и 38% от китайските анкетирани, които го правят.

"Корейците не обичат да изостават от модните тенденции. Затова, когато има популярна марка или актуална стока, всички тръгват след нея. Също така те не обичат да остават настрана и да не носят това, което носят всички останали. Мисля, че тази социална тенденция принуждава дори тези, които не се интересуват от луксозни стоки, да ги купуват", заяви служител на местна модна фирма.

Роля изиграха и луксозните фирми, които рекламират продуктите си, като наемат корейски знаменитости за свои посланици.

"Почти всички големи корейски знаменитости са посланици на марките на водещите луксозни къщи", се казва в доклада на Morgan Stanley. К-поп звездата Jennie от BLACKPINK и рапърът G-Dragon са глобални посланици на френската луксозна марка Chanel, а актьорът Lee Min-ho е посланик на италианската луксозна модна къща Fendi. Rosé от BLACKPINK беше лице на колекцията HardWear на Dior, която според модната къща е удвоила продажбите на линията.

Повечето световни луксозни марки укрепват мрежите си за продажби в Корея. Собственикът на Cartier - Richmont Group, заяви, че Корея е водещ пазар с двуцифрен ръст на продажбите през 2022 г. спрямо предходната година.


Източник: The Korea Times

bottom of page