top of page
  • albenacacheva

Правителствена агенция стартира проекти в отговор на негативните настроения към корейската култура


Корейската музика и корейските сериали се радват на огромна популярност в световен мащаб, като BTS спечелиха награди на AMA и бяха номинирани за наградите "Grammy". В същото време Lee Jung Jae, главен актьор в хитовия екшън сериал на Netflix "Squid Game", стана първият кореец, спечелил награда "Emmy".


Тези постижения са важни, но Jung Kil Hwa, президент на Корейската фондация за международен културен обмен (KOFICE), смята, че тяхната значимост е и трамплин за международната публика да се запознае с корейската култура.

"Корейските драми, в които се представят корейски ястия, мотивират голяма част от световната аудитория да опита тези храни, за което свидетелстват случаите с далгона в "Squid Game" и кимбап в "Extraordinary Attorney Woo". Те са като въведение в корейската култура", споделя той.

Той вярва, че хората, запленени от далгона и кимбап, скоро ще поискат да опитат и други корейски продукти.

„След като тези хора вече са чували за далгона и кимбап, те ще се заинтересуват повече от и други корейски храни като samgyeopsal (свински корем на скара) и kimchi jjigae (пикантно задушено кимчи). Същото важи и за козметиката."
"Хората често се запалват по корейската мода и красота, след като видят знаменитостите в музикалните клипове и драмите. Но искам да подчертая, че качеството на нашите храни и продукти за красота е на нивото на нарастващата им популярност, за да могат те да разширят глобалното си присъствие в истинския смисъл на думата.“ - заяви Jung Kil Hwa

Но какво ще се случи, ако въпреки всички тези тенденции в световен мащаб, някои страни все още проявяват негативни настроения срещу корейската култура? Намирането на решения за този тип въпроси са част от задачите на KOFICE.


KOFICE е дъщерно дружество към Министерството на културата, спорта и туризма, което има за цел да популяризира корейската култура в световен мащаб и да свързва Корея със света чрез проекти за културен обмен. От последните си проучвания Jung споделя, че в страни като Тайланд и Монголия отрицателните настроения срещу корейската култура са толкова високи, колкото и положителните. Затова KOFICE предлага дейности за справяне с негативните настроения.

„Фактът, че популяризираме собствената си култура едностранно, изглежда е разочаровал някои хора там, карайки ги да вярват, че Корея се интересува само от продажбата на билети и печеленето на пари. Ето защо, за да не бъдем прекалено комерсиални и да улесним културния обмен, който е наистина взаимен, трябва да организираме повече събития като Culture Bridge Festa и проекта Grow Twogether“ - заяви Jung Kil Hwa

Culture Bridge Festa е ежегодно събитие, организирано от KOFICE, което се провежда в Корея и на което се представят храни, музика и местни продукти от различни азиатски страни, като по този начин се представят културите на тези страни на корейците и им се дава възможност да общуват с чужденци. Тази година страните, които бяха представени, бяха Виетнам и Казахстан.


От друга страна, проектът Grow Twogether приема певци от други държави, които тренират като к-поп изпълнители за около четири месеца, след което могат да дебютират с новите си песни в Корея. За тази година KOFICE покани тайландската момичешка група RoseBerry, която изпълни новата си песен "Butterfly" на фестивала

Asia Song Festival в Сеул на 14 октомври.

KOFICE има и още един проект на к-поп тематика в колаборация с YG Entertainment.

„Като част от дейностите ни по КСО миналата година създадохме и академия за танци в Buri Ram в Тайланд, родния град на Lisa, член на BLACKPINK. KOFICE и мениджърската компания на Lisa YG Entertainment работиха заедно, за да изградят академия, в която тийнейджърите могат да учат танци в продължение на около месец. Може би оттам ще излезе още една голяма к-поп звезда.“ - добави Jung Kil Hwa

Неотдавна KOFICE беше домакин и на фестивала K-Culture 2022, който включваше к-поп концерт с участието на популярните групи NCT DREAM и IVE, посетен от около 35 000 зрители; церемония по връчване на музикални награди в сътрудничество с американското музикално списание Billboard, музиканти и групи, представящи различни жанрове, и други дейности за посетителите, които им дават възможност да се насладят на корейската традиционна култура.


Източник: Koreaboo

bottom of page