top of page
albenacacheva

Как се приготвя корейското ястие пуде чиге?

Актуализирано: 2.01.2023 г.


부대찌개 (пуде чиге) е популярно корейско ястие. Наричат го още „армейска яхния“. По време на Корейската война много американски войници са разположени в бази в южната част на полуострова. В този период там върлуват глад и немотия. Затова местните смесили типично корейски съставки с месото и боба от консерва, донесени от американците, след това добавили люти подправки и ги сложили да къкрят в голяма, широка тенджера. Доста просто за приготвяне ястие, стига човек да има нужните продукти.



За щастие, разполагах с повечето трудни за намиране съставки. Преди няколко месеца посетих посолството на Република Корея в Берлин и домакините изпратиха накрая всеки гост с невероятен жест – импровизирано куфарче с продукти за 4 корейски ястия. – 부대찌개 (пуде чиге),비빔밥 (пибимбап), 송편 (сонпьон), 인조고기밥 (инджогогибап). Последното е севернокорейско ястие. Буквално преведено името означава "изкуствено месо с ориз". Приготвя се с ориз и паста от соеви зърна и соево масло. Задушеният ориз се увива в лека обвивка, направена от остатъци от соева паста, и се залива със сос от чили.


Звездата днес обаче е пуде чиге. В следващите редове ще ви разкажа как аз и корейският ми съсед приготвихме това невероятно вкусно ястие.


По принцип най-сложната част е приготвянето на ориза. Той не трябва да отсъства от корейската трапеза. Оризът за корейците е като хляба за нас, българите. Служи за „топене“ в соса на яхнията. Тъй като обаче уредът за варене на ориз не присъства във всяко българско семейство, оризът трябва да се приготви по традиционния начин. Рецептата включва 200 г жасминов ориз, който трябва да се измие 3 пъти под течаща вода и след това да се задуши с 250 мл вода. След като заври, трябва да се остави 3 минути на среден огън и след това 10 на слаб. След това оризът се маха от котлона и трябва да постои с капак още 5 мин. За щастие, пропуснах тази така опасна за мен стъпка, тъй като моят съсед разполагаше със завидния уред за приготвяне на ориз.



Понеже ястието се е зародило от немотия, то е доста богато. Рецептата съдържа консервирано месо, наденици, боб от консерва, зелен и обикновен лук, гъби, чесън, нудли и, разбира се, кимчи. За вегетарианския вариант се използва тофу вместо месо, но всеядните могат да добавят и двете.


Всички продукти се нарязват и се слагат да се варят заедно в плитка тенджера. Ние използвахме стандартна тенджера, в която също се получи идеално. Рецептата изискваше да се направи отделно кимчи сос. За целта се смесва кимчи, нарязани на ситно 2-3 скилидки чесън и обилно количество чили с около 500 мл вода. Ние обаче използвахме специален готов сос за 부대찌개.



След като всички съставки заврат заедно в тенджерата със соса, идва ред да добавим нудлите. Те попиват идеално вкусовете на месото и зеленчуците, както и леката пикантност на соса. Черешката на тортата в случая е слайс чедър, който се разтапя бавно благодарение на топлината, която ястието отдава.



Най-трудната за намиране съставка в България би било кимчито, но и без него пак би се получило интересно. В крайна сметка 부대찌개 е фюжън ястие, което носи белега на тежката Корейска война и американското присъствие на полуострова. Още един фюжън с български съставки, няма да е нов за това ястие.


잘 먹겠습니다!


Comments


bottom of page