top of page
  • bknmoni

Kane Tanaka - най-възрастният жител на Земята навърши 119 години


Най-възрастният жител на Земята - Kane Tanaka навърши 119 години в събота, става ясно от Туитър пост на правнучката ѝ Junko Tanaka.

"Страхотно постижение, (Kane Tanaka) навърши 119 години. Надявам се, че ще продължиш да живееш живота си весело и пълноценно"

Junko сподели снимка в Туитър на две бутилки Coca-Cola, които Tanaka е получила за рождения си ден, на които етикетите са персонализирани с нейното име и възраст.


"Подарък №1 за рождения ѝ ден: Представяме ви подаръците, получени за рождения ден на Kane. Наистина оценяваме този подарък. Компанията Coca-Cola направи възпоменателна бутилка. Изглежда тя все още пие Coca-Cola, както обикновено."

Junko говори пред CNN през март 2021 г., когато нейната прабаба се готвеше да носи олимпийския огън на летните олимпийски игри в Токио 2020 г. , преди да се наложи да ги отложат. Тя стартира акаунта в Туитър през януари 2020 г., за да отбележи живота на прабаба си.

"Може да съм предубедена, защото имам родствена връзка с нея, но мисля, че това е нещо невероятно - исках да го споделя със света, за да може хората да се чувстват вдъхновени и да усетят нейната радост"

Японската столетничка е родена през 1903 г. Омъжва се за собственик на магазин за ориз на 19-годишна възраст и работи в семейния магазин до 103-годишна възраст.


Тя преживява множество исторически събития, от които са двете световни войни и испанския грип от 1918 г. Животът ѝ обхваща 49 летни и зимни олимпийски игри.


Ето какво сподели внукът й - Eiji Tanaka пред CNN:

"Не си спомням да е говорила много за миналото... Тя мисли за много напред - наистина ѝ харесва да живее в настоящето като нас"

От 2005 г. до днес Tanaka живее в старчески дом в префектура Фукуока. Семейството ѝ казва, че поддържа ума и тялото ѝ ангажирани, но заради ограниченията, свързани с пандемията, тя трудно се вижда с роднините си.


Книгата на рекордите на Гинес я призна за най-възрастния жив човек в света още през 2019 г.


Източник: CNN

bottom of page