top of page
  • albenacacheva

Филмовият фестивал в Чонджу ще бъде открит с 217 филма


В четвъртък в югозападния град Чонджу започва 10-дневният Международен филмов фестивал в Чонджу (JIFF) - най-голямото събитие в страната, на което се представят независими и артхаус филми.


По време на 23-ото издание, което ще продължи до 7 май, ще бъдат показани общо 217 филма от 52 държави, а церемонията по откриването ще се състои в Кулата на Чонджу в Чонджу, на около 240 км южно от Сеул. От всички поканени творби 112 филма ще бъдат достъпни и в онлайн платформата на JIFF.


Стартирал през 2000 г., JIFF вече е признат за основно събитие за алтернативни филми.


Научно-фантастичният филм "After Yang", режисиран и написан от американеца от корейски произход Kogonada, ще открие фестивала, а френската драма "Full Time" на Eric Gravel ще закрие събитието.


За корейската конкурсна секция са избрани девет филма, сред които "Mother and Daughter", "Archaeology of Love" и "Drown", а повече от половината от поканените са ръководени от жени режисьори, съобщиха от JIFF.


За тазгодишното издание на JIFF режисьорът Yeon Sang-ho от "Train to Busan" (2016 г.) ще бъде специален участник в програмата, а също така ще бъдат представени прожекции, които ще запознаят публиката с творчеството на известния режисьор Lee Chang-dong.


На 23-годишния филмов фестивал му бяха необходими две години, за да организира събитието в нормален мащаб, тъй като 21-ото му издание се проведе изцяло онлайн след едномесечно закъснение заради COVID-19, а 22-ата версия се проведе в хибриден формат.



Изтчоник: Yonhap



bottom of page