top of page

Японският кмет, захапал олимпийски златен медал, е с положителна проба за COVID-19

Кметът на Нагоя, Такаши Кауамура, който понесе редица критики, след като захапа златния медал на олимпийски играч по софтбол миналия месец, е дал положителен тест за коронавирус в сряда, миналата седмица, съобщиха местните власти.


Кауамура се извини за инцидента, който стана популярен в социалните мрежи и си направи PCR тест, тъй като в неделя бе установено, че секретарката му е заразена с вируса, твърдят властите в Нагоя.


72-годишният кмет няма симптоми, но остава в дома си, а служебните му задължения са прехвърлени на други служители. Той получи втората си доза ваксина срещу COVID-19 в началото на юли.

Коронавирусът поразява яростно, както никога досега, но всички ще работим заедно, за да гарантираме, че няма да има затруднения в управлението на града - казва Кауамура в изявление

Инцидентът със захапването на медала се случва по време на посещението на Миу Гото на 4-и август, член на женския отбор по софтбол на Олимпийските игри в Токио, родена в Нагоя. Докато двамата позират за снимка, Кауамура прави жест на Гото да постави медала около врата му, като сваля маската си и захапва медала - жест, често правен от олимпийците, спечелили медал. Действията му предизвикват силна критика заради "неуважение към спортистката" и "несъобразителност" на фона на пандемията. След инцидента кметът предлага да се лиши от тримесечната си заплата на стойност от 1,5 милиона японски йени (22 478 лева).

Изявлението за болестта на Кауамура идва, когато Aichi съобщава за 1876 нови случая на COVID-19 в сряда. Общият брой на заразените достига 85 585, според местните власти.


Източник: Japan Times

bottom of page