top of page
  • Team BKNews

Индия спря издаването на визи за Канада след ескалацията на спор


Индия спря издаването на визи на канадски граждани на фона на ескалиращия спор около убийството на сикхски сепаратист на канадска земя.


Индия каза, че временният ход се дължи на "заплахи за сигурността", които прекъсват работата на нейните мисии в Канада.


Напрежението избухна тази седмица, след като премиерът Justin Trudeau каза, че е възможно Индия да стои зад убийството на 18 юни. Но г-н Trudeau каза в четвъртък, че не е търсил провокация към Индия с твърдението.


Индия гневно отхвърли обвинението, наричайки го "абсурдно".


Говорейки пред репортери в Ню Йорк, в кулоарите на Общото събрание на ООН, г-н Trudeau каза:

"Няма спор, че Индия е страна с нарастваща важност и страна, с която трябва да продължим да работим."

Той заяви, че Канада не е искала да провокира Индия или да предизвика проблеми, но е недвусмислена относно важността на върховенството на закона и защитата на канадците.


Отношенията между страните - ключови партньори в търговията и сигурността и съюзници на САЩ - са обтегнати от месеци. Анализаторите казват, че сега те са на най-ниското ниво за всички времена.


Правителството на Индия бързо изясни, че спирането на визовите услуги също „се отнася за канадци в трета страна“:

"Имаше заплахи към нашата висша комисия [посолство] и консулства в Канада. Това наруши нормалното им функциониране. Съответно [те] временно не могат да обработват молби за визи." - каза говорител на министерството на външните работи в Делхи
"Индия търси равенство в ранга и дипломатическа сила между дипломатическите мисии на двете страни. Това се търси поради канадската дипломатическа намеса в нашите вътрешни работи."

Часове по-рано Канада съобщи, че намалява персонала си в Индия, като каза, че някои дипломати са получили заплахи в социалните медии:

"На фона на сегашната среда, в която напрежението се повиши, взимаме действие, за да подсигурим безопасността на дипломатите ни." - се казва в изявление.

Визовите служби на Канада остават отворени в Индия.


Двете страни имат исторически тесни връзки и много е заложено на карта.


Канада има 1,4 милиона души от индийски произход - повече от половината от тях сикхи - съставляващи 3,7% от населението на страната, според преброяването от 2021 г. Индия също така изпраща най-много чуждестранни студенти в Канада – през 2022 г. те съставляват 40% от общия брой чуждестранни студенти.


Източник: Би Би Си


bottom of page