top of page
  • bknmoni

Фестивалът на цветовете Холи - легенди и традиции




Фестивалът на цветовете - Холи е най-жизненият и зареждащ фестивал от всички индуистки фестивали. Той отбелязва края на зимата в Индия и приветстването на пролетта. На този празничен ден хората си играят с цветовете и посрещат новото начало. В началото Холи е бил специален ритуал за новоомъжилите се девойки, на които се пожелавало щастие в новия им дом. С течение на времето се превърнал в празник на пролетта, любовта, новия живот. Както всички други фестивали, и Холи се свързва с популярни легенди. Най-популярните са историите за Холика Дахан и на Рада и Кришна.

Историята на Холика Дахан

Легендата започва със силния цар Хиранякашипу. Той е бил дявол и е бил мразен заради жестокостта си. Смятал се е за Бог и е искал всички да му се подчиняват. Собственият му син, Прахлада, е бил отдаден много на лорд Вишну и е отказал да се подчинява на баща си. Ядосан заради неподчинението му, Хиранякашипу се е опитал няколко пъти да го убие, но без успех. След това решил да помоли за помощ сестра си Холика. Тя притежавала специалната сила да бъде имунизирана срещу огъня. За да убият Прахлада, тя го подмамила да стои с нея на кладата. Но заради злите си намерения, силата ѝ станала неефективна и тя изгоряла. Прахлада получил силата ѝ и бил спасен. Ето защо първият ден на Холи се празнува като Холика Дахан. Той символизира битката между доброто и злото. Историята на Рада и Кришна

В района Брай (където е пораснал Кришна) в Утар Прадеш, Холи се празнува до деня на Rangpanchmi като огромен фестивал в чест на любовта между Кришна и Рада. Когато Кришна бил още пеленаче, кожата му се оцветила в синьо, след като изпил отровно мляко от демона Путана. По-късно, след като пораснал, той често се чувствал тъжен заради това дали справедливата Рада и другите момичета от селото някога ще го харесат. Предаден на отчаянието си, той се обърнал към майка си и тя му казала да отиде и да боядиса лицето на Рада в какъвто цвят иска. Когато Кришна я изцапал, те станали двойка. От този момент хората започнали да си играят с цветове по време на Холи.

Историята на Камадева

Когато лорд Шива бил в дълбока депресия след смъртта на Сати и бил изключен от светските събития, лорд Камадева изстрелва любовна стрела към него. Заради това негово действие Шива го превръща в пепел, макар че по-късно, по желание на жената на Камадева, го възражда.

Историята на Dhundhi

Някога в царство Рагху имало великан, който се хранил с деца. Чрез шумни танци и мантри около огъня той избягал. От тази легенда идва и ритуалът, който е известен и до днес. Смята се, че така се гони отрицателната енергия. Как се празнува в Индия? - Подготовка за изгарянето на Холика Няколко дни преди фестивала хората започват да събират дърва и други запалими неща за огъня. След това запалимите материали се слагат в открити пространства на читалища и паркове. На върха на кладата се поставя образа на Холика, който трябва да бъде изгорен според легендата. - Холика Дахан Първият ден от фестивала се празнува като Холика Дахан или Chhoti Holi. След залез слънце хората застават около кладата и започват да изпълняват пуджа (молитви). Индийците дори пеят и танцуват, което символизира триумфа на доброто срещу злото. - Игра с цветове Вторият ден на Холи се нарича Rangwali Holi, Dhulandi, Phagwah или Badi Holi. Това е денят, в който хората се замерят с цветове, празнуват и се наслаждават на празника. Децата и младежите играят на групи, като се замерят с прахообразни бои или с водни балони пълни с разтворена вече боя. На празненствата може да се видят хора с барабани или с други музикални инструменти на улицата, които пеят и танцуват от едно място на друго.

- Специалният празник Gujiya е специален сладък десерт, който се прави във всяка къща по време на Холи. Това са кнедли, пълни с khoya (млечен продукт) и сушени плодове. Обичайната напитка е thandai, който съдържа bhang (марихуана). Други интересни деликатеси са gol gappe, papri chaat, dal kachori, kanji vada, dahi bhalle, chole bhature и различни разновидности на namkeen.


Gujiya



Gol gappe



Papri chaat



Dal kachori



Kanji vada



Dahi bhalle



Chole bhature



Namkeen



Thandai




Честит Холи от екипа на BKNews!

bottom of page