top of page
  • nyappey

Фумио Кишида обявява победа на изборите в Япония и обещава да стимулира икономиката


  • Либерално-демократическата партия (ЛДП) и нейният младши коалиционен партньор Комейто спечелиха 293 от 465 места в долната камара на парламента на изборите в неделя.

  • Кишида встъпи в длъжност преди месец, след като предшественикът му Йошихиде Суга подаде оставка, отчасти поради общественото недоволство от отговора му на кризата с Covid-19.Премиерът на Япония Фумио Кишида обяви победа в понеделник, след като доведе управляващата си коалиция до силно мнозинство на националните избори.

Кишида, който е на поста от месец, обеща да стимулира третата по големина икономика в света с нов пакет от разходи за пандемията, който заяви, че ще изготви този месец.


Също така каза, че Япония „ще поеме водеща роля в работата за нулеви емисии в Азия“, ден преди да се отправи към Глазгоу за срещата на върха COP26.


Дълго управляващата Либерално-демократическа партия (ЛДП) и нейният младши коалиционен партньор Комейто спечелиха 293 от 465 места в долната камара на парламента, съобщиха местните медии, докато официалният резултат бъде финализиран.


„Бяха много трудни избори, но волята на хората – че искат да създадем бъдещето на тази страна под стабилното правителство на ЛДП -Комейто и администрацията на Кишида – беше показана“, каза премиерът.

„Получихме ценните 261 места за ЛДП. Като отговорна страна...ще изпълним обществения мандат."

Инвеститорите приветстваха резултатите, като базовият борсов индекс Nikkei се повиши с повече от два процента, след като управляващият блок ограничи загубите си, за да надмине прогнозите на екзитпола.


Коалицията преди това имаше 305 места в парламента, а ЛДП - 276. Самостоятелно.

Кишида встъпи в длъжност преди месец, след като неговият предшественик Йошихиде Суга подаде оставка само след една година прекарана на поста, отчасти поради общественото недоволство от отговора му на кризата с Covid-19.

Япония е регистрирала около 18 000 смъртни случая от вируса, сравнително нисък брой за населението от 126 милиона души, и никога не е налагала цялостен локдаун.


Но много бизнес предприятия, особено барове и ресторанти, са пострадали от продължителните периоди на ограничения върху търговската дейност.


Кишида заяви, че ще подобри способността на здравната система да лекува пациенти с Covid-19 и ще започне подсилващи ваксини от декември.


Той също така обеща да предостави „мащабен икономически стимул“ възможно най-скоро в рамките на тази година, без да казва колко ще бъде той.


Също така очертава планове за справяне с неравенството, засилено от пробизнес политиките на неговите предшественици Йошихиде Суга и Шиндзо Абе, най-дълго управлявалия премиер в Япония.


ЛДП също така обеща да увеличи разходите за отбрана, за да се предпази от заплахите на Китай и Северна Корея.

Редакционните статии във вестниците в понеделник призоваха Кишида да действа решително, за да засили обществената подкрепа преди ключовия вот в горната камара следващото лято.


Той трябва да бъде напълно подготвен за „възможна шеста вълна от вирусни инфекции още тази зима“ и да утвърди как идеите му за икономическа политика ще работят на практика, заяви Asahi в статия.


През последните десетилетия гласовете срещу ЛДП бяха разделени между множество големи опозиционни партии, но този път пет съперничещи партии засилиха сътрудничеството в опит да разрушат нейната спираща развитието власт.

The Yomiuri заявяват, че управляващата партия е била „принудена да води тежки изборни битки“ в цяла Япония.


Но различията в ключовите политически позиции между двете основни опозиционни партии, Конституционно-демократичната партия на Япония (КДП) и Японската комунистическа партия (ЯКП) – особено по отношение на отношенията на страната със Съединените щати – доведоха до тяхното поражение, пише вестникът.


Междувременно скокът в гласовете за базираната в Осака реформистка партия Нипон Ишин „от консервативни избиратели, които са разочаровани от…коалиционното правителство“ я накара да стане третата по големина партия след ЛДП и КДП, пише The Yomiuri.

Според японските медии около 56% от избирателите са гласували - продължение на ниската избирателна активност, която тормози изборите в страната през последните години.


Източници: SCMP, Reuters

ความคิดเห็น


bottom of page