top of page

Министър-председателят на Япония Йошихиде Суга се оттегля от поста си


Суга Йошихиде се оттегля от поста си на премиер заради нарастващото неодобрение към правителството. В момента Япония се бори с най-сериозната вълна на COVID-19 от началото на пандемията. Въпреки очакванията за повишаване на доверието към Йошихиде след рекордния брой спечелени медали за Япония на тазгодишните Олимпийски игри в Токио, рейтингът му пада дори по-ниско.


В резултат на решението на премиера международното събитие да бъде проведено в разгара на пандемията, японската общественост отказва да спазва препоръките на правителството да си остане у дома. Броят на заразените от COVID-19 нараства изключително през последните седмици като причина е по-заразният Делта вариант.


Неискрените и двусмислените действия и коментари за ограничаване на пандемията от страна на Суга всеки ден много разочароваха японските граждани. В днешно време обществото няма доверие на правителството – споделя Йошиказу Като, изследовател от Института по Икономически изследвания “Rakuten Securities” в Токио.

Според социологически проучвания подкрепата към Суга Йошихиде спада под 30% през юли и август. Експерти твърдят, че членовете на Либерално-демократическата партия (ЛДП) са притеснени от ниска избираемост на следващите избори заради лошия рейтинг на лидера им. На партийно заседание в петък Йошихиде обяви, че няма да се кандидатира за ръководител на ЛДП на следващите избори в края на септември. Той бе назначен преди една година, след като дългогодишният министър-председател Шиндзо Абе се оттегли поради здравословни причини.


Източник: Time

Comments


bottom of page