top of page
  • Team BKNews

5 факта за лунните кексчета, които може да не сте чували


Един от най-големите китайски фестивали е Есенният фестивал, който тази година се пада на 10 септември. Той е познат и като Фестивала на лунните кексчета, защото се вярва, че през това време луната е най-ярка и кръгла. От хиляди години датира практиката да споделиш лунно кексче със семейството си като символ на семейни връзки и благоденствие. Ето факти, които е възможно да не сте знаели досега:


1. Всичко започва с любовна история

Смята се, че луната е в най-голямата си и кръгла форма през средата на есента. Древните китайски императори от периода Zhou започнали преди 3 000 години да почитат небесното тяло, като вярвали, че ще им донесе изобилни реколти през следващата година. Те предлагали приношения на луната, традиция, която била възприета от масите и станала популярна с времето.


Първият човек, който предложил приношение на луната, е Hou Yi, който се сдобил с елексир на безсмъртието, след като показал невероятните си умения със стрелата си по време на битката му с девет от десетте слънца. Той дал елексира на жена си Chang’e, която го изпила целия, тъй като завистлив чирак се опитал да го открадне и да отлети към луната. Оттогава тя станала Лунната богиня на безсмъртието.


За да продължи да показва любовта към съпругата си, той ѝ правел кексче и го слагал всяка година в двора им, откъдето Chang’e можела да го види.


2. Как да разрежете лунно кексче?

Да, прочетохте правилно. Всъщност има правилен начин да се разреже лунно кексче вместо да се яде веднага. Много хора смятат споделянето на лунно кексче за най-важната част от фестивала в средата на есента, тъй като деликатесът символизира единството и просперитета. Повечето дори казват, че лунното кексче е по-вкусно, когато се споделя.


Десертът обикновено се разрязва на осем парчета с нож. Смята се, че някога съобщенията са били отпечатани върху лунни сладкиши и е трябвало да бъдат нарязани и сглобени, за да се разкрие съобщението през периода Yuan.

Обикновено лунните кексчета вървят със силен чай, за да се балансира сладникавостта.


3. Кое кексче с кой чай върви?

Едно единствено кексче може да бъде прекалено сладко и богато на вкус. За баланс е добре да се балансира с чай, като се твърди, че определени чайове вървят с определени вкусове кексчета:

Кексчета с ядки – зрял чай Пу-ер или червен китайски чай

Кексчета с лотосови семена – чай Улун или суров чай Пу-ер

Кексчета с боб Mung – жасминов чай

Кексчета с червен боб – тайвански чай Улун или зелен чай

Кексчета "Снежна кожа" – плодов червен чай


4. Кексчетата "Снежна кожа" са по-здравословни

Освен че са по-лесни за правене и не изискват печене, те са по-здравословни от традиционните. Създадени са в края на 60-те години на XX век, защото хората смятали, че традиционните печени пълнежи на кексчетата като осолен жълтък от патешко яйце, паста от лотосови семена, червен боб, заедно със свинската мас и захарта, за да направят кората, правят кексчетата с високо съдържание на захар и масло.


Те се правят с лепкав ориз, като кората създава бяла мека текстура, подобна на мочи, а пълнежите са заменени с плодове.5. Едно лунно кексче е равно на 1 000 калории

Трудно е да издържиш на изкушението да опиташ само едно с нарастващата разновидност от вкусове, комбинации и текстури. Ако не знаете, едно лунно кексче всъщност е калорийна бомба. Типичните печени лунни кексчета са равни на от 700 до 1 000 калории. Високи са на съдържание на захар и мазнини заради всички съставки.

Ключът към избягването на много калории е контрол на порцията. Обикновено се съветва да ограничите приема до 100 калории или приблизително една осма от нормалното лунно кексче.


Източник: TatlerComentarios


bottom of page