top of page
  • bknmoni

Изригването на Сакураджима повиши нивото на тревога до пета степен


Японската метеорологична агенция съобщи, че е имало вулканично изригване в Сакураджима, югозападната японска префектура Кагошима, в неделя вечерта. Агенцията предупреждава, че предстоящи масивни изригвания на вулкана са малко вероятни. Въпреки това агенцията повиши нивото на тревога до най-високото пето ниво. То беше приложено в Сакураджима за първи път от въвеждането на системата през 2007 г. Официални лица потвърдиха изригването малко след 20 ч. в неделя вечерта, което изхвърли големи вулканични скали на разстояние от 2,5 км. Властите на град Кагошима издадоха заповед за евакуация на жителите на градовете Arimura и Furusato с население от 51 души в 33 домакинства. Служители на метеорологичната агенция казват, че повече големи вулканични камъни може да паднат в части от град Кагошима в рамките на 3 км от два кратера. Те също така казват, че хората трябва да бъдат нащрек за пирокластични потоци в радиус от около 2 км. Един от служител на агенцията каза на пресконференция:

"Вулканичните дейности на Сакураджима стават интензивни. Хората в жилищните райони трябва да бъдат нащрек за големи вулканични камъни, падащи наблизо."

Междувременно хората в тези райони започнаха да се евакуират. Жена каза пред NHK, че самата тя не е чула изригването и се е почувствала малко уплашена. Бяха подготвени 2 сценария за повишаване на нивото на тревога до 5 в Сакураджима. Единият беше мащабно изригване, което щеше да засегне обширни райони около вулкана. Другият сценарий беше изригване, което не е толкова голямо, но има повече вулканична активност от обикновено. Агенцията направи своята прогноза въз основа на анализ на сеизмичността, движението на земната кора и др. данни след изригването в неделя. Тя не очаква предстоящи мащабни изригвания. Създадена е работна група към кабинета на министър-председателя. Заместник-главният секретар на кабинета Isozaki Yoshihiko каза пред репортери в неделя вечерта, че досега не са получило съобщения за щети. Той призова живеещите в близост до вулкана да се информират чрез различните медии. Източник: NHK

bottom of page