top of page
  • Team BKNews

Цунами достигна Япония след изригването на вулкана Тонга


Снимка: EYEPRESS

Цунами достигна тихоокеанското крайбрежие на Япония рано в неделя след изригване на масивния подводен вулкан край Тонга предишния ден, при което Метеорологичната агенция издаде предупреждение и съвети, призовавайки жителите да се преместят на високо.


Японската метеорологична агенция съобщи, че 3-метрово цунами може да достигне до някои от японските югозападни острови, включително Амами, както и североизточната префектура Ивате.


Цунами с височина от около 1,20 метра беше наблюдавано в Амами малко преди полунощ в събота, докато 11-метрово цунами достигна префектура Ивате.


Според агенцията малко цунами от по-малко от 1 метър е наблюдавано в широк участък от тихоокеанското крайбрежие на страната от Хокайдо до Кюшу и Окинава.


Не е съобщено за наранени хора или огромни материални щети.


Местните власти в югозападните острови на префектура Кагошима, както и тези в североизточните крайбрежни райони, регион, опустошен от земетресение с магнитуд 9,0 и цунами през март 2011 г., призоваха жителите да се оттеглят от морския бряг.


По време на пресконференция рано в неделя служител на Метеорологичната агенция призова жителите на тихоокеанското крайбрежие на Япония да стоят далеч от морските райони, докато предупреждението и препоръките не бъдат отменени, отбелязвайки, че може да пристигнат множество цунами вълни.


След предупреждението за цунами и препоръките на агенцията, правителството създаде служба за връзка с кабинета на министър-председателя за събиране на информация.


Предупреждение за цунами за последно беше издадено в Япония през ноември 2016 г., след като земетресение с магнитуд 7,4 по Рихтер разтърси Североизточна Япония.


Източник: Japan Today

Comments


bottom of page