top of page
  • Team BKNews

Dispatch разкриват, че продаването на акциите на Lee Soo Man е било единственият му вариант


В ексклузивна статия Dispatch са подбрали редица интервюта от хора в индустрията и изявления, направени от HYBE, свързани с придобиването на по-голямата част от акциите на SM Entertainment на Lee Soo Man от HYBE, за да покажат, че Lee Soo Man не е имал друг избор освен да продаде дяловете си на HYBE.


По-рано някои вярваха, че сделката между HYBE и Lee Soo Man е осъществена отчасти заради връзката между Lee Soo Man и Bang Si Hyuk, които са учили в един и същ университет. Това обаче не е повлияло сделката.


Докато SM Entertainment се е разраствала, Lee Soo Man мислел само за компанията и бил със следната гледна точка: "Аз съм Lee Soo Man, Lee Soo Man е SM, SM е Lee Soo Man". Но с времето станало ясно, че въпреки че той е създал компанията, той също и я задържал.


Един пример за това е изтеклият договор, който разкрива, че Lee Soo Man ще получи шест процента от всички приходи, свързани с музиката, от компанията между 2022 г. и 2092 г., както и три процента от приходите, свързани с управлението до 2025 г. Този договор е подписан чрез личната му компания Like Planning. На база това Lee Soo Man е трябвало да получава до 80 млрд. вона в рамките на 70 години след прекратяването на Like Planning, тъй като парите просто трябвало да отидат в банковата сметка на Lee Soo Man.


HYBE решили, че не искат да продължат тази връзка, така че било решено, че тази клауза ще бъде елиминирана и Lee Soo Man повече няма да получава тези доходи, както преди било договорено. Lee Soo Man се отказал от 80 млрд. вона за 70 години, за да разтовари голяма част от акциите на SM Entertainment:

По време на процеса на сформиране на споразумението решихме да не приемаме клаузата, която заявява, че ще бъдат изплащани възнаграждения на бившия изпълнителен продуцент Lee Soo Man, като демонстрация на нашия ангажимент за подобряване на корпоративната рамка.
Lee Soo Man реши напълно да сътрудничи в подобряване на корпоративната структура, като прехвърли дялове от дъщерните компании на SM Entertainment, които той лично притежаваше, на HYBE. - HYBE

Някои от акциите, които Lee Soo Man е прехвърлил на HYBE вместо на SM Entertainment, включват Dream Maker Entertainment Limited, която продуцира концерти и шоута на живо, и маркетинг компания. Беше отбелязано от друга медия - Invest Chosun - че HYBE имат правото да закупят останалите дялове на SM Entertainment, общо 3,66 процента от компанията, в рамките на следващите 12 месеца. Правейки това, Lee Soo Man доброволно е предоставил средствата на HYBE за блокирането му от изкарването на пари от SM.


Също така беше отбелязано, че вместо Bang Si Hyuk да сключи сделка с Lee Soo Man, вместо това Bang Si Hyuk е сключил сделка със SM Entertainment:

Lee Soo Man спешно се свърза с Bang Si Hyuk. Bang Si Hyuk прие молбата му за помощ. Но трябва да се отбележи, че помощта, която Bang Si Hyuk предостави, също прекъсна почти всички връзки между Lee Soo Man и SM.
Ролята на Lee Soo Man в SM Entertainment приключи.
Приходите, които Lee Soo Man може да направи от дейности и промоции на SM Entertainment, са почти изчезнали. Тези пари сега отиват при компанията и акционерите. Lee Soo Man предаде своя дял и избяга.
Как може някой да оправдае завръщането на Lee Soo Man отново в управлението на SM Entertainment? - вътрешен човек

Dispatch отбелязват, че иронията в ситуацията е, че сегашният управленчески екип на SM Entertainment вече не е могъл да гледа нечестните приходи на Lee Soo Man. Следователно те са искали да подобрят корпоративната структура, като си партнират с Align Partners, и са поискали да видят счетоводните книги. Избрали са Kakao за свой нов мащабен партньор, което според тях е бил добър избор, защото Kakao са по-фокусирани върху Kakao Entertainment и не се интересуват много от вътрешното управление на SM Entertainment.


В крайна сметка новата корпоративна структура е притиснала Lee Soo Man в ъгъла. С нарастващия контрол върху неговия договор за възнаграждения най-доброто, което е могъл да направи, е да провали плана, в резултат на което се е стигнало до зов за помощ към HYBE. Въпреки че Lee Soo Man е нарушил малко плана, крайната цел, поставена от новите корпоративни лидери и Align Partners, е постигната с решението на Lee Soo Man. Крайната цел за HYBE сега е да стабилизира корпоративната структура в рамките на SM Entertainment:

Като развлекателна компания, HYBE още се състезава със SM Entertainment. Те ще се състезават за бъдещето на к-попа. Но преди това идва нормализирането на корпоративната структура и подобряването ѝ. Няма ли такъв SM Entertainment да е много страшен? Целият к-поп е вече включен в SM. - вътрешен човек

Източник: Koreaboo


bottom of page