top of page
  • bknmoni

Училищата в Ню Делхи ще затворят за седмица заради тежкото замърсяване на въздуха

Актуализирано: 18.11.2021 г.


Столицата на Индия често се класира като една от най-замърсените в света. По тази причина училищата тази седмица ще бъдат затворени заради тежкото замърсяване на въздуха, което е покрило като одеяло града. Това каза главният министър на националната столична територия на Делхи, Arvind Kejriwal, в събота.

"Виртуалните часове ще продължат, така че да не се налага децата да излизат и да дишат замърсен въздух" - каза Kejriwal на брифинг след провеждането на спешна среща, за да отговори на въпросите относно кризата със замърсяването.

Kejriwal също така каза, че правителствените служби на Делхи ще работят от вкъщи за една седмица. Препоръчано е и на частните служби да направят същото, когато е възможно. Строителните дейности в града ще бъдат забранени между 14 и 17 ноември, каза той.

Дебелият смог виси над Делхи в продължение на дни, влошават се "неблагоприятните метеорологични условия, които ограничават дисперсията на замърсяването и регионалните вноски, включително изгарянето от земеделските производители", казаха от Централния контрол, който следи замърсяването (CPCB).
Прогнозите за времето казват, че ветровете ще спрат от 14 до 17 ноември, а димът от изгаряне на стърнища ще продължи да покрива Делхи" - каза Kejriwal пред репортери, добавяйки още, че "ситуацията може да се влоши в този момент във времето."

Качеството на въздуха във и около Делхи е оценено много лошо до неделя рано сутринта според националния индекс на качеството на въздуха (AQI). Продължителното излагане на това ниво на замърсяване може да доведе до респираторни заболявания. Източник: CNN

bottom of page