top of page
  • albenacacheva

Нито една награда "Грами" за BTS не означава "провал"


К-поп гигантът BTS не успя да спечели нито един трофей на тазгодишните награди "Грами" в неделя, но това не бива да се смята за провал, смятат експерти от музикалната индустрия.


Групата беше номинирана в категорията "Най-добро поп дуо/групово изпълнение" за летния си хит от 2021 г. "Butter". Отличието обаче отиде при Doja Cat и SZA за техния хит "Kiss Me More".


Kim Jin-woo, професор по музикален бизнес в Сеулския институт по изкуствата и главен изследовател на класацията за албуми/стрийминг Gaon, заяви пред The Korea Times:

"Този път BTS останаха с празни ръце, но това означава, че групата все още има да постига високи цели. Така че не бива да наричаме това провал. Трябва да го разглеждаме като възможност за BTS да се справят с друго предизвикателство."

Музикалният критик Han Dong-yoon споделя това мнение, като заяви:

"Тъй като популярността на "Butter" е огромна по целия свят, много хора може да са останали разочаровани от новината. Но това е едва вторият път, в който BTS са номинирани след първата им номинация през 2020 г. в същата категория за 'Dynamite'. Звездите от HYBE разширяват хоризонтите си през последните няколко години, така че вярвам, че един ден ще получат кимване от Грами, ако продължат да проправят свой собствен път."

Очакванията бяха осезаеми преди тазгодишните награди "Грами", които се проведоха в MGM Grand Garden Arena в Лас Вегас, като се има предвид, че "Butter" стана част от множество световни класации, доминирайки в основния чарт за сингли на Billboard в продължение на 10 седмици след издаването си на 21 май миналата година. BTS бяха отличени и на други големи музикални награди, включително Американските музикални награди и Музикалните награди на Billboard, което породи очаквания, че ще бъдат първите корейски изпълнители, които ще получат "Грами".

"Но изглежда, че наградите "Грами" все още са затворени за азиатските музиканти" - добави Han.


Lee Gyu-tag, професор по културна антропология в университета "George Mason" в Корея, посочва, че наградите "Грами" винаги са били предпазливи по отношение на айдъл групите.

"Исторически погледнато, за момчешките или момичешките групи винаги е било трудно дори да получат номинация за "Грами" въпреки популярността им, защото повечето от организаторите не предпочитат техните музикални стилове. Тяхната склонност към "артистична цялост" изглежда толкова силна, че дори BTS, група, която носи огромно социално и културно влияние, не може да преодолее това. Изглежда, че и гледната точка към к-попа и к-поп звездите все още не се е променила."

По време на церемонията по връчването на наградите в неделя BTS развълнува музикалните фенове по света с изпълнението си на "Butter", като членовете на групата се преобразиха в тайни агенти. Това беше третото изпълнение на групата за наградите "Грами".


На 8 и 9 април к-поп звездите ще изнесат два концерта на живо, озаглавени "BTS PERMISSION TO DANCE ON STAGE - LAS VEGAS", на стадион Allegiant в Лас Вегас. На 15 и 16 април ще се проведат още два концерта.


Източник: The Korea Times

bottom of page