top of page
  • albenacacheva

Скучаеща китайска домакиня прекарва години във фалшифициране на руската история в Уикипедия


Представяйки се за учен, една китайка прекарала години в писане на алтернативни описания на средновековната руска история в китайската Уикипедия, като създала въображаеми държави, битки и аристократи. Това е една от най-големите измами в платформата с отворен код.


Измамата е разкрита миналия месец от китайския писател Yifan, който прави проучване за книга, когато попада на статия за сребърната мина Kashin.


В статията в Уикипедия се казва, че откритата от руски селяни през 1344 г. мина ангажира повече от 40 000 роби и освободени хора, като осигурява забележителен източник на богатство за руското княжество Твер през XIV и XV век, както и за последващите режими. Геоложкият състав на почвата, структурата на мината и дори процесът на рафиниране са подробно описани в статията.


Yifan си помислил, че е открил интересен материал за роман, и не подозирал, че се е натъкнал на цял измислен свят, създаден от потребител, известен като Zhemao. Това била една от 206-те статии, които тя написала в китайската Уикипедия от 2019 г. насам, вплитайки факти в измислица в сложна схема, която остава неразкрита в продължение на години и изпитва границите на възможностите на платформите с краудсорсинг за проверерка на информацията и отблъскване на недоброжелатели.

"Съдържанието, което е написала, е с високо качество, а статиите са били свързани помежду си, създавайки система, която може да съществува самостоятелно", заяви ветеранът в китайската Уикипедия John Yip пред VICE World News. "Zhemao собственоръчно изобретява нов начин за подкопаване на Уикипедия".

Yifan бил предупреден от рускоговорящи, когато пуснал историята за сребърната мина, и проверил фактите в препратките на Zhemao само за да установи, че страниците или версиите на книгите, които тя цитира, не съществуват. Хората, с които се консултирал, също така изтъкнали нейните дълги статии за древните конфликти между славянските държави, които не можели да бъдат открити в руските исторически документи.

"Те бяха толкова богати на подробности, че засрамиха английската и руската Уикипедия", пише Yifan в Zhihu, китайски сайт, подобен на Quora, където сподели откритието си миналия месец и предизвика вълнение.

Мащабът на измамата излезе наяве, след като група редактори доброволци и други Уикипедия ентусиасти като Yip прегледаха предишните ѝ участия в близо 300 статии.



Една от най-дългите ѝ статии е с дължина почти колкото "Великият Гетсби". С официалния, авторитетен тон на енциклопедия, тя описва подробно трите татарски въстания през XVII в., които оставят трайно отражение върху Русия, придружена от карта, която тя е направила. В друг запис тя споделя редки изображения на древни монети, за които твърди, че е получила от руски археологически екип.


Една от статиите, които е подправила, е посветена на депортирането на китайци в Съветския съюз през 20-те и 30-те години на миналия век. Тя била толкова добре написана, че била избрана за водеща статия и преведена на други езици, включително английски, арабски и руски, като разпространила щетите и в други езикови издания на Уикипедия.


Като потребител, сред първите, които взаимодействат с нея, Yip почти не могъл да повярва, когато научил как е измамила системата. Подобно на много други, преди това той бил впечатлен от знанията на Zhemao по неясната тема и от нейната отдаденост, тъй като тя правела редакции почти през ден.

"Нейните вписвания изглеждаха изчерпателни, с подходящи цитати, но някои бяха измислени, а други имаха номера на страници, които не съвпадаха", казва Yip.

Например тя често цитирала от "История на Русия от най-стари времена", колосален труд с 29 тома на известния руски историк Сергей М. Соловиев. Но китайският превод, който цитирала, се оказал фалшив.


Обикновено редакторите предполагат, че авторите допринасят добросъвестно - сподели Yeh Youchia, редактор доброволец, който играе ролята на патрул и на преводач и който помогнал за овладяване на последиците.

"Когато проучваме новото съдържание, проверяваме само дали не е откровено плагиатство и дали има подходящи източници. Мнимата авторка разбираше много добре формата на Уикипедия и предостави източници, които бяха много трудни за проверка", заяви Yeh.

Съдържанието е само един от аспектите на нейното изобретение.


За да създаде атмосфера на достоверност, Zhemao се описва като дъщеря на китайски дипломат, намиращ се в Русия, която се е омъжила за руснак, и изброява академичните си постижения в потребителския си профил, включително докторска степен по световна история от Московския държавен университет. Неотдавна тя добавила, че е пацифистка, и приложила петиция, която съпругът ѝ уж е подписал в знак на протест срещу руската инвазия в Украйна.


Въпреки че Zhemao от време на време симулира смирение и изразява отвращение от "онлайн кръговете", разследването установи също, че тя контролира поне четири алтернативни акаунти, които използва, за да създаде илюзия за подкрепа.

"Моля, не ме наричайте шеф, аз съм просто един обикновен студент", пише Zhemao в отговор на един от тях.

За наказание Zhemao и свързаните с нея акаунти са спрени за постоянно. Повечето от статиите ѝ са изтрити въз основа на консенсус в общността. Някои Уикипедия ентусиасти дори се обърнаха към експерти с молба да им помогнат да отделят зърното от плявата.

"Доброволците продължават да преглеждат допълнителни статии, които може да са били засегнати", заяви говорител на Фондация Уикимедия в имейл до VICE World News
"От време на време в Уикипедия може да се случи вандализъм или друго негативно провидение, както се очаква при всяка отворена онлайн платформа, в която всеки може да допринася със съдържание. При това този конкретен вид поведение в Уикипедия не е често срещано явление", допълниха те.

И така, коя е Zhemao в реалния живот? Миналия месец тя се призна за виновна в извинително писмо, публикувано в акаунта ѝ в Уикипедия. Тя не говори нито английски, нито руски език, и е домакиня само със средно образование.


Измамата започва с безобидно намерение. Неспособна да разбере научните статии на оригиналния им език, тя сглобява изречения с помощта на инструмент за превод и попълва празните места със собственото си въображение.

"Както се казва, за да защитиш една лъжа, трябва да кажеш още лъжи", пише тя.

Не след дълго те се натрупали в десетки хиляди знаци, които тя не желаела да изтрие.


Алтернативните акаунти били въображаеми приятели, които тя "косплейвала", тъй като ѝ било скучно и била сама, при положение че съпругът ѝ отсъствал през повечето време и тя нямала приятели. Тя се извини и на истинските експерти по Русия, с които се беше опитала да се сдобри и за които по-късно се беше представила.

"Знанията, които имам в момента, не са достатъчни, за да си изкарвам прехраната. В бъдеще ще науча занаят, ще работя съвестно и повече няма да се занимавам с безсмислени неща като това", добави тя.

Източник: VICE

bottom of page