top of page
  • Sakura

9 причини да гледате боливудската комедия "Rocky Aur Rani Kii Prem Kahaani"


Rocky Aur Rani Kii Prem Kahaani проследява историята на двама души, израснали с различни ценности. За да преодолеят трудностите, и Роки, и Рани решават да разменят семействата си, преди да се оженят. На пръв поглед филм с типичен сюжет успя да спечели сърцата на много фенове, на които им липсваха забавни продукции. Освен че е използвана щипка носталгия по старите боливудски филми, Rocky Aur Rani Kii Prem Kahaani вплита и някои съвременни въпроси, за които си струва да се говори, а ако го направи без поучаване, това е само бонус.


Ето защо днес ви даваме няколко причини да обърнете внимание на това, което можем да наречем боливудска романтична комедия на годината:


Връща спомени

Както вече споменахме, филмът ни напомня за Kabhi Khushi Kabhie Gham, Dilwale Dulhania Le Jayenge и други класики. Например на доста места, на които не очаквате, ще чуете зарибяващи мелодии, защото какво е любимият ни Боливуд без песни и танци и в сериозни, и във весели моменти?


Освен това по традиция можете да видите издръжливостта на индийките, които носят тънки сарита на фона на сняг.


Представя нетипична двойка и различни семейства

Alia Bhatt и Ranveer Singh играят Rani – образована бенгалка, която работи като водеща, и Rocky – енергичен и екстравагантен младеж, който обаче не е толкова напред със знанията. За разлика от повечето филми, в които обикновено наблюдаваме опозицията бедно – богато семейство, тук и двамата произлизат от заможни семейства, а проблемът се корени във възпитанието и ценностите. В единия дом цари консерватизмът, страхът и йерархията, а в другия – прогресивността, взаимното уважение и културата.


Разглежда въпроса за мястото на жените в обществото

Филмът ни кара да се замислим за прогреса на феминизма, като се има предвид, че дори в 2023 година жените още се сблъскват с обективизиране, омраза от други жени (например свекърви), които продължават семейната травма, недостатъчна информираност и още. Ако ви е харесал хитовият "Барби" с неговите идеи, си заслужава да хвърлите око и на Rocky Aur Rani Kii Prem Kahaani.


“Талантът няма пол”

Но продукцията не спира само до проблемите на жените. Напомня ни се, че все още много мъже страдат от предразсъдъците на обществото, ако изберат да бъдат нещо по-различно от лекари или инженери. Бащата на Rani, който танцува катхак, Rocky, който ясно изразява чувствата си, ако бъде наранен, и дядо му, който се занимавал с поезия вместо бизнес, са перфектните примери, че да покажеш уязвимост, не е слабост.


Докосва се и до други съвременни проблеми

Макар и бегло, филмът засяга въпроси като расизма, наднорменото тегло и как се възприемат такива хора, както и за причината за разводите на хора, които не са проверили дали ще могат да правят компромиси в името на любовта. Затова, ако ви питат коя година е сниман, няма как да сгрешите!


Учи ни да даваме шанс на хората

Rocky Aur Rani Kii Prem Kahaani се спира и върху т. нар. cancel култура, при която ако не знаеш нещо или направиш дори една грешка, си отхвърлен завинаги. Дава ни се обаче повод за размисъл – трябва ли изцяло да отричаме съществуването на тези хора, без дори да си направим труда да им обясним и да им дадем шанс да поправят грешките си?


Включва страхотни песни

Още с излизането си What Jhumka? стана хит заради енергичната си мелодия, но и другите няма да ви разочароват – като започнем от романтичната Tum Kya Mile и стигнем до грандиозната и изпълнена с напрежение Dhindhora Baje Re.


Декорът приковава погледа

Естетически издържан е и декорът. В част от филма героите празнуват Durga Puja, и то как само! Пищният червен декор определено е запомнящ се, а да не забравяме и някои от красивите места, на които филмът е сниман, като Jammu и Kashmir за снежните сцени или Jaisalmer за сватбените.


Забавата е на първо място

Преди всичко филмът докрай остава верен на жанра си и не гледа толкова сериозно на себе си. В него има доста забавни моменти (преди всичко с Ranveer Singh, който освен заради репликите си, ще ви разсмее и с нелепите си модни съчетания, излезли направо от чалга клип, но какво да се прави – такъв е персонажът му) и като цяло е идеален за лежерен уикенд.

bottom of page