top of page
  • Sakura

7 индийски филма, които да гледате тази зима


Зимата настъпи и докато в ежедневието ни понякога е повод за оплакване, за един филм този сезон е перфектното средство за изразяване на различни наситени чувства – от студенината, която може да се усети и в човешката душа, и снежната буря, чиято напрегнатост се стоварва върху съдбите на героите, та чак до чистата любов, идваща с плахост и приличаща на тиха снежна вечер.


Особено красива е зимата в индийските филми, които успяват да вплетат поетичност в събитията, затова сме ви подбрали няколко такива продукции – пир за очите и душата:


Fanaa (2006)

Филмът проследява историята на сляпо момиче на име Зуни, което се влюбва във флиртуващия Рехан. На фона на спиращите дъха снежни планини обаче се разразява истинска буря, когато е време тя да узнае, че Рехан не е този, за когото се представя, и е готов да постави дори нейния живот в опасност.


Qala (2022)

Продукцията се съсредоточава върху сложните отношения между певица и нейната майка. Голяма част от действието се развива в Кашмир и Химачал Прадеш, като тук снегът не е само част от пейзажа, но е важна част от сюжета, която постепенно разкрива психическото състояние на главната героиня, неспособна да загърби болезнените спомени и вината си. Песните, досущ като от миналото, предизвикат носталгия и допълват обстановката.

 

Shivaay (2016)

Екшънът разказва за опитен планинар, който се опитва да спаси дъщеря си от трафик на хора. Ако не друго, то определено ще ви заинтригува фактът, че изумителните гледки от филма са снимани не в Хималаите или някъде другаде, а в България – някои от местата, които можете да разпознаете, са София, Банско, Девин, Пловдив и Карлуково. По-екстремните сцени са заснети на връх Вихрен.


Haider (2014)

Филмът ни пренася в раздирания от конфликти през 1995 г. Кашмир. Модерната адаптация на Хамлет от Шекспир се върти около Хайдер – млад поет, който се връща в Кашмир, за да търси отговори във връзка с изчезването на баща му. Определено няма по-подходящ актьор от Шахид Капур за изобразяване на пътя на отмъщението, по който поема Хайдер.


Sita Ramam (2022)

Ако ви се гледа нещо разчувстващо и красиво, то тази история на телугу е правилният избор. Сюжетът се върти около сирака Рам и момиче на име Сита, които си разменят писма. Те се влюбват, но ги чакат още препятствия.

Освен че използваните думи от героите са изключително поетични и заслужават собствена книга, пейзажите и обстановката, част от Хидерабад, Кашмир и Русия, превръщат продукцията в истинска приказка – трагична, но и изпълнена с надежда.


Yeh Jawaani Hai Deewani (2013)

Ако още не сте успели да пътувате до някой зимен курорт с приятели, не се безпокойте – този филм засега ще утоли жаждата ви за приключения. Историята отново ни пренася в Химачал Прадеш, Кашмир и още, за да ни покаже какво е да си млад и влюбен. Момиче, което постоянно е вглъбено в ученето, решава импулсивно да замине на пътешествие с бившите си съученици, което оставя важна следа в живота ѝ.


Barfi!

Barfi! също е любовна история с прекрасна кинематография, но по-нестандартна – това е история, която надскача социалните норми, представя какво е да пропуснеш правилния момент и неусетно свързва силно трима души, без да даде на зрителите готови дефиниции.

 

bottom of page