top of page
  • bknmoni

Yuzuru Hanyu с нараняване на глезена отново, ще пропусне NHK Trophy

“Работих усилено за NHK Trophy, но паднах и се контузих. Много съм разочарован от себе си” - каза двукратният олимпийски шампион по фигурно пързаляне.

Точно когато феновете му бяха развълнувани да виждат своя герой в действие отново, на 4 ноември следобед излязоха новини, че двукратният олимпийски шампион отново е наранил десния си крак и ще бъде принуден да се оттегли до 12-14 ноември. Това е същият глезен, който Hanyu нарани за първи път по време на тренировка за NHK Trophy в Осака през ноември 2017 г., след което отново се контузи една година по-късно по време на тренировка за Купата на Русия през 2018 г. в Москва. В изявление, публикувано от Японската федерация по фигурно пързаляне, Hanyu каза:

Работих усилено за NHK Trophy, но паднах и се контузих. Много съм разочарован.

26-годишната суперзвезда каза още, че "се опитва да се върне на леда възможно най-скоро, като контролира болката и го рехабилитира". Въпреки че подробностите за това кога и как Hanyu е бил контузен не са ясни, хората се чудят дали това се е случило, докато е тренирал четворния аксел, труден скок от 4.5 оборота, който никога не е включван в състезание в историята на пързалянето. През последните няколко години Hanyu изтъкна, че иска да бъде първият, който ще изпълни трудната маневра. В интервю в края на октомври за NHK Trophy, Hanyu заяви:

Най-голямата ми мечта е да изпълня правилно четворен аксел на NHK Trophy. Надявам се предстоящото ми представление да развълнува публиката, като покажа, че надхвърлям границите си в техниките.

Първият път, когато нарани глезена си, беше седмици преди 23-ия му рожден ден, Hanyu пропусна първенството на Япония, но се възстанови, за да вземе втория си пореден златен медал от олимпийски игри в Пьонгчанг с драматично завръщане. Hanyu, който очакваше да се опита да спечели трети пореден златен медал на Олимпийските игри в Пекин през 2022 г., сега ще бъде изправен пред дежа вю, тъй като се опитва да възстанови здравето си с по-малко от 100 дни до началото на зимните игри.

След пандемията Hanyu, който завърши трети след Nathan Chen и сънародника си Yuma Kagiyama на световното първенство през сезон 2020 г., не се върна в тренировъчната си база в Торонто, където е работил при треньора Брайън Орсер. Hanyu, който ще навърши 27 години на 7 декември, остана в Япония и тренира самостоятелно в родния си град Сендай. Трофеят на NHK трябваше да бъде първата задача на Hanyu за Гран при за сезона. По-късно този месец той също трябва да участва в Купата на Русия в Сочи, където спечели първото си олимпийско злато през 2014 г. Като се оттегли от трофея на NHK, Hanyu ще пропусне и финала на Гран при през декември в Осака - последното голямо международно събитие преди Олимпиадата. Той щеше да се пързаля срещу трикратния световен шампион Chen, смятан от мнозина за фаворит за злато в Китай, ако се беше класирал за финала на GP. Източник: Japan Forward

bottom of page