top of page
  • albenacacheva

Младите корейци са по-песимистично настроени към икономиката в сравнение с връстниците си по света


Представителите на поколението Z и на милениалите по света са загрижени за финансовите въпроси, но младото поколение в Корея изглежда е по-загрижено и песимистично настроено към своите финансови и икономически перспективи, отколкото техните връстници по света, показва проучване.


Тези констатации са част от "Проучване за Поколението Z и милениалите за 2022 г." на Deloitte, 11-то ежегодно научно изследване на глобалната компания, публикувано в четвъртък.


Проучването се свързва с 14 808 представители на Поколението Z (родените в периода 1995-2003 г.) и 8412 милениали (родените в периода 1983-1994 г.) от 46 държави за двумесечен период от ноември 2021 г. до януари 2022 г. Проведени са и интервюта през април тази година. В проучването участват общо 501 корейски граждани, включително 201 представители на Поколението Z и 300 милениали.


Проучването показа, че най-голямото притеснение на представителите на Поколението Z и Милениалите е свързано с разходите за живот - жилище, транспорт и други сметки, като 29% от представителите на Поколението Z и 36% от Милениалите са го избрали като най-голям свой проблем. Съотношението е много по-високо при младите корейци, като 43% от представителите на Поколението Z и 49% от представителите на Милениума заявяват, че са загрижени за издръжката си.


Корейското младо поколение също така е склонно да бъде по-песимистично настроено по отношение на икономиката в сравнение с връстниците си по света. 43% от корейските представители на Поколението Z заявяват, че според тях икономическата ситуация в страната ще се влоши през следващата година, докато само 16% отговарят, че вярват в подобряването на икономическите условия. За разлика от тях само 37% от некорейските представители на Поколението Z са заявили, че имат негативна прогноза за икономиката, докато 28% са с положителна перспектива.


Въпреки това загрижеността за финансовото състояние и тревожността, предизвикана от стрес, изглежда са универсален проблем за представителите на Поколението Z и Милениум, тъй като интервюираните некорейски граждани показват по-високо ниво на стрес от корейските участници. Всъщност 46% от световните представители на поколението Z и 38% от световните представители на Милениума заявяват, че са подложени на стрес през по-голямата част от времето, докато 36% от корейските представители на поколението Z и 36% от корейските представители на Милениума заявяват това.


Притесненията за финансовата стабилност са фактор номер едно за стреса при глобалните анкетирани. Установено е, че почти половината от представителите на поколението Z и Милениалите живеят от заплата до заплата и се притесняват, че няма да могат да покриват разходите си. Около три четвърти от представителите на поколението Z и Милениалите са съгласни, че разликата между най-богатите и най-бедните хора в техните страни се увеличава.


Освен финансовите тревоги, политическата нестабилност, войните и конфликтите между държавите са посочени като други ключови притеснения на младото поколение от 12% от представителите на поколението Z и 11% от представителите на Милениума. В документа се казва, че този процент всъщност би трябвало да е по-висок, тъй като проучването е проведено преди инвазията на Русия в Украйна през февруари.


Това, което също заслужава внимание, е, че младото поколение изпитва повишено съзнание на екологична устойчивост, въпреки че е подложено на стрес и умора. Проучването показва, че 75 % от представителите на поколението Z и 73 % от представителите на Милениума са съгласни, че светът се намира в критична точка при справянето с изменението на климата и че бъдещето може да се развие по един или друг начин. Те настояват работодателите им да се справят с изменението на климата, особено когато става въпрос за полагането на усилия, които имат пряк положителен ефект.


Освен че са активни в областта на околната среда, те са и по-целенасочени, когато става въпрос за работна етика и ценности. Почти двама от всеки петима представители на поколението Z и Милениалите казват, че са отхвърляли работа или задачи въз основа на личната си етика или ценности.


Проучването посочва, че макар поколението Z и Милениалите да са силно обезпокоени от настоящото състояние на икономиката и световните дела, те се опитват всячески да намерят баланс между ограниченията на ежедневието и етичните си идеали.


Източник: The Korea Times

コメント


bottom of page