top of page
  • albenacacheva

Yoon се стреми да премахне "корейската възраст”


Комитетът по прехода на новоизбрания президент Yoon Suk-yeol заяви в понеделник, че ще промени законите, така че да се използва международната възраст вместо "корейската възраст", за да се намалят социалните и икономическите разходи, свързани с използването на повече от един начин за отчитане на възрастта.


Според корейската възрастова система корейците са на 1 година при раждането си и стават с една година по-възрастни на Нова година, независимо от датата на раждане. Системата е широко използвана, въпреки че официалните регистри обикновено следват международната норма, която започва от нула и отчита броя на годините от раждането.


Подкрепата за преминаване към международната система се засили през януари тази година, когато здравните власти използваха двете системи едновременно, за да определят възрастовата граница за задължителното поставяне на ваксини и правото на ваксиниране. Някои възрастови групи не успяха да си сложат ваксини, въпреки че бяха задължени да покажат документ за ваксинация.

"Ако се придържаме към международната възрастова система, вече няма да има социални и икономически разходи, свързани с всички обърквания и неудобства, произтичащи от разликата във възрастта", заяви депутатът Lee Yong-ho от Народната партия на Yoon, който наблюдава политическите, правните и обществените дейности в комисията по прехода.

Lee добави, че комисията ще измени Гражданския кодекс и закона, който се отнася до начина, по който правителството трябва да управлява обществените услуги, за да превърне международната възраст във водещ стандарт в ежедневието.


Законите, които също се нуждаят от преразглеждане, за да отразят последната промяна, ще бъдат разгледани по-късно, добави Lee и заяви, че екипът му ще вземе предвид и други правила, които разчитат на компромис между двете системи. Те включват призоваването на мъжете на военна служба или определянето на непълнолетни лица, което има за цел да осигури защита срещу злоупотреби.


Двата закона отчитат броя на годините от раждането съгласно международната норма, но не вземат предвид действителната дата на раждане на лицето. С други думи, бебетата, родени през януари и декември, са на една и съща възраст, въпреки че са родени в различни месеци.


Компромисът позволи на правителството да използва по-ефективен начин за обслужване на големи групи от населението.

"Има причина за този вид компромис в подобни закони и ние ще се консултираме с експерти, преди да помислим да променим и тях", казва Lee, подчертавайки обаче, че възприемането на международната възрастова система има ясни плюсове в повечето случаи.

Lee се позова на неотдавнашно решение на Върховния съд по жалба за спор за заплата, в което върховният съд постанови, че работниците трябва да вземат предвид международната си възраст, когато компанията официално им съобщава плана си, включващ определяне на допълнителни възнаграждения.

"Щеше да има много по-малко объркване, ако можехме да имаме една и съща представа за това какво означава да сме на колкото години всъщност сме", каза Lee, като отбеляза, че желаната промяна ще настъпи още през следващата година.

Изменението на съществуващите закони е много по-лесно, отколкото да се иска от Народното събрание да одобри ново законодателство, заяви Lee, като се позова на 2021 г. и 2019 г., когато двама депутати предложиха да се подкрепи международната възрастова система. Тези два законопроекта не бяха приети.

"Този път не очаквам никакъв отпор от страна на Народното събрание", отбеляза Lee,

Той добави, че парламентът, в който управляващата Демократична партия на Корея на президента Moon Jae-in държи мнозинството, няма да се противопостави на хода на Yoon, тъй като депутатът, който се опита да приеме закона през 2021 г., беше от партията на Moon.


Седем от десет корейци подкрепят промяната, според социологическата агенция HanKook Research, която през декември миналата година е анкетирала 1000 пълнолетни южнокорейци.


Източник: The Korea Herald

Comments


bottom of page