top of page
  • albenacacheva

Yoon призовава за полагането на "неотложни" усилия за възстановяване на връзките с Япония


В понеделник, по време на срещата си с японския посланик в Южна Корея, новоизбраният президент на страната Yoon Suk-yeol призова за необходимост от възстановяване на връзките с Токио в най-кратки срокове по един ориентиран към бъдещето начин.


Yoon се срещна с висшия дипломат на Токио в Сеул, Koichi Aiboshi, като подчерта необходимостта от комуникация между двете страни.


"Ако политическите лидери, държавните служители и хората на двете страни продължат да развиват двустранните отношения по ориентиран към бъдещето начин, дори и други въпроси да изглеждат трудни, те биха могли да бъдат решени лесно чрез диалог", заяви Yoon пред Aiboshi.
"Смятам, че добрите отношения между Южна Корея и Япония трябва да бъдат възстановени толкова спешно, колкото и в миналото, за което двете страни ще трябва да положат много усилия."

Yoon добави, че ако двете страни общуват искрено помежду си, различията в мненията и трудните въпроси между тях няма да бъдат толкова труден проблем.


Срещата им се провежда в момент, когато двете държави са затънали в продължителен спор относно териториални и исторически въпроси, произтичащи от колониалното управление на Япония на Корейския полуостров през 1910-45 г. Лидерите на двете страни не са провеждали официална среща от декември 2019 г. насам.


Обтегнатите връзки между двете съседки предизвикват загриженост у Вашингтон, който се стреми да засили тристранното сътрудничество със съюзниците си от Североизточна Азия в отговор на напористия Китай и развиващите се военни заплахи от страна на Северна Корея.


По време на заседанието си двамата обсъдиха и извършения миналата седмица от Северна Корея тест на междуконтинентална балистична ракета, който е първият напълно завършен тест на балистична ракета от 2017 г. насам и бележи края на самоналожения от страната четиригодишен мораториум върху междуконтиненталните балистични и ядрени тестове.


Yoon призова за по-тясно сътрудничество между Южна Корея, САЩ и Япония, така че "Северна Корея да се убеди, че няма какво да спечели от употребата на ядрени оръжия", според думите на Kim Eun-hye - говорител на Yoon.


"Тъй като севернокорейската провокация с ядрени ракети представлява сериозна заплаха за сигурността на Япония и Корея, както и за международната общност, се надяваме да продължим да работим в тясно сътрудничество с Южна Корея за стабилност и просперитет в Източна Азия" - цитира Kim думите на Aiboshi.

По време на срещата им Aiboshi заяви, че неотдавнашният телефонен разговор между Yoon и японския министър-председател Fumio Kishida е преминал в "добра атмосфера".


Yoon е разговарял с Kishida на 11 март, два дни след изборната си победа. По време на разговора си двете страни обещаха да си сътрудничат за по-добри двустранни отношения и да продължат да укрепват тристранното сътрудничество със САЩ.


Източник: The Korea Herald

Comments


bottom of page