top of page
  • Team BKNews

Театралната компания Takarazuka Revue с извинение след смъртта на актриса


Престижна японска театрална компания с трупа, състояща се само от жени, призна, че се чувства отговорна за смъртта на млада актриса, чието предполагаемо самоубийство е причинено от преработване.


Ръководителите на Takarazuka Revue се извиниха за "изгубения живот". Председателят Kenshi Koba каза, че ще се оттегли.


Съществува силна конкуренция за присъединяване към компанията - една от най-популярните в Япония. Основана през 1913 г., тя се превръща в легенда заради блестящите си интерпретации на романтични мюзикъли.


Трупата е много предпочитана от амбициозни млади певици и танцьорки, които които работят в строга йерархия. Често изпълнявайки мъжки роли, изпълнителките привличат огромна публика:

"Неоспоримо е, че е имало силен психологически товар върху [жената] и ние не изпълнихме в достатъчна степен задължението си да се грижим за нейната безопасност." - каза г-н Koba на пресконференция в западния град Takarazuka.

Обръщайки се към близките ѝ, той каза:

"Дълбоко се извиняваме, че не успяхме да защитим ценен член на семейството ви."

Относно компенсацията, г-н Koba е заявил:

"Искам да се уверим, че ще се извиним и ще ги компенсираме."
"За съжаление, още не сме имали възможността." - съобщи медията NHK думите му.

Председателят и двама други ръководители обещаха нови мерки, за да се уверят, че няма да се случи нещо подобно в бъдеще. Планира се да се намалят седмичните изпълнения от 9 на 8.


Те обаче заявиха, че не са били наясно с трудностите на младите изпълнители в трупата. В изявление казаха, че не са получавали оплаквания и не са били наясно относно никакъв недостиг на персонал.


Актрисата, която е била в компанията от 6 години, не е назована. Семейството ѝ е пожелало да остане анонимно заради стигмата в Япония, свързана със самоубийството.


Тя беше намерена мъртва в апартамента си в Takarazuka на 30 септември. Полицията заяви, че е починала от предполагаемо самоубийство.


Независим екип, съставен предимно от адвокати, беше натоварен от компанията да разследва обстоятелствата около смъртта. Той не потвърди никакви случаи на малтретиране или тормоз на пресконференцията, но установи, че е „безспорно, че комбинацията от дълги часове дейности и натиск от страна на старши членове може да е поставила психологическа тежест“ върху жената.


Семейството ѝ съди компанията за компенсация. Адвокатът на семейството заяви миналата седмица, че актрисата е отнела живота си заради преработване и тормоз от старши колеги, което "компроментирало физическото и психическото ѝ здраве".


Адвокатът каза, че е била с договор за аутсорсинг с компанията и нейният извънреден труд надхвърлял 277 часа на месец, което е над критериите на правителството за компенсация на работниците. Takarazuka Revue определят часовете на 118 на месец.


Семейството на жената също така твърди, че е получила изгарания преди две години, когато неин старши колега притиснал преса за коса към челото ѝ - твърдение, което компанията отрече, когато беше съобщено в седмично списание.


"Компанията си затвори очите, докато я подлагаше на ненормални, безкрайно дълги часове работа, оставяйки я изключително изморена." - семейството ѝ каза в изявление с искания компанията да признае отговорността си и да се извини

Разследващите съобщиха, че "не могат да потвърдят" (че е било умишлено), че старши колега от трупата е изгорил челото на 25-годишната жена с преса за коса, обявиха от Asahi Shimbun.


Източник: Би Би Си

Comments


bottom of page