top of page
  • Team BKNews

Над 6 000 евакуирани и 159 унищожени домове след горски пожар в Южна КореяХиляди южнокорейски пожарникари и войници се бориха в събота с огромен горски пожар, който разкъса източното крайбрежие и временно застраши атомна електроцентрала и комплекс за втечнен природен газ.


Пожарът, който избухна петък сутринта на планина в морския град Uljin и се разпространи сред повече от 6 000 хектара до близкия град Samcheok, е унищожил поне 159 жилища и 46 други сгради и доведе до евакуацията на над 6 200 души.Снимки от Uljin и Samcheok показват голямо количество дим, излизащ от склоновете на планините, които покриват източното крайбрежие на страната, и пожарникари, работещи сред гъст, опушен въздух.


Няма незабавни съобщения за наранени или починали. Властите разследват причината за пожара, който се разраства бързо на фона на силни ветрове и сухи условия, съобщи Министерството на вътрешните работи и безопасността на Южна Корея.

Властите са се надявали да потушат огъня до залез слънце, сподели на брифинг в Uljin пред репортери министърът Choi Byeong-am.


Хиляди пожарникари са работили през нощта, за да предотвратят разпространението на огъня към производствено съоръжение за втечнен природен газ в Samcheok, северно от Uljin.


В петък следобеда президентът Moon Jae-in издаде предупреждение, след като огънят достигна периметъра на крайбрежна атомна електроцентрала в Uljin, принуждавайки оператора да намали операциите до 50% и да прекъсне някои електропроводи като превантивни мерки.


Голям брой пожарникари бяха изпратени в централата и държаха огъня под контрол, преди ветровете да го разпространят северно към Samcheok.


Източник: AP, Yonhapbottom of page