top of page
  • Sakura

“Wild Wild Country”: култът, който шокира света и почти превзе Америка“Wild Wild Country” е документален сериал на Netflix от 6 епизода. Той разказва малко позната част от историята на Америка – идването на санясите и култът към Bhagwan Shree Rajneesh от Индия. Това, което в началото е представено като позитивна общност с благородни цели, скоро прераства в сериозен проблем не само за Орегон, където започва всичко, но и за цялата страна.


През 1981 г. малкото градче Антълоуп, което към 2012 г. е с 47 жители (тогава около 40), не знае какво тепърва му предстои. Изведнъж там се нанасят хора с оранжеви дрехи, приличащи донякъде на хипита и със странно опиянен поглед.Въпреки че към този момент нищо не подсказва какви са целите им, местните изпитват подозрение и като че ли и лошо предчувствие за присъствието им. Постепенно любимият бекон на хората бива заменен от банани, кафенетата се пълнят с непознатите, а малките промени водят до по-големи.


Последователите на мистериозната личност Bhagwan, наричащи се Rajneeshees, изграждат ранчото "The Big Muddy" със собствени сили. Санясите отричат да са секта, но и с бърз поглед над това каква е дейността им и как се управляват разбираме всичко. Сред тях са интелигентни хора – това само показва, че никой не е застрахован, образованите също могат да попаднат в секта, имайки предвид, че са по-отворени за всякакви идеи, а ако в даден етап от живота си имат проблеми, ги прави още по-податливи.


Bhagwan и Ma Anand Sheela заедно с последователите


Място на мир, щастие и свобода – така с няколко думи може да се обобщи как описват общността си, а и са достатъчно умни, за да я направят достатъчно примамлива. Скоро обаче става ясно, че съвсем не е така, защото, както политикът Бертран дьо Жувенел твърди: „В утробата на всяка утопия има тирания“. След като се кандидатират за изборите и ги печелят, те превръщат пребиваването си в своеобразна “окупация”, при която всеки, който не е от тях, трябва да се съобразява с правилата им. Стига се до там, че дори името на градчето се променя, а живеещите от дълго време там биват непрестанно тормозени.


Оттук нататък проследяваме борбата на местните със санясите, която изглежда, че няма край. Показателно е, че до ден днешен има последователи на сектата на много места по света, включително и в България. Независимо от това, че санясите привличат вниманието на медиите, идващи отвсякъде, за да разберат кое предизвиква недоволството на живеещите там, правителството закъснява с мерките.


Документалният сериал се стреми да представи гледната точка и на местните, и на последователите на култа. Изглежда, че е ясно чия страна е правилната, но в отзивите някои подкрепят сектата, а други напълно я отричат – в крайна сметка изводът е оставен изцяло на зрителя.


John Silvertooth - жител на Антълоуп


По-голямата част обаче безспорно е от гледната точка на секретарката на Bhagwan - Ma Anand Sheela. За броено време тя се превръща в една от най-провокативните личности, появявайки се по интервюта и представлявайки санясите. Не спира да провокира с коментарите си дори когато години по-късно застава пред камерата на “Wild Wild Country” и е на 68 години, вече излежала присъдата си.


Ma Anand Sheela


За нея разбираме дори повече, отколкото за лидера на сектата, който по-късно е наречен Osho. Това може да се смята за една слабост на продукцията. Въпреки че има достатъчно време, тя пропуска важни подробности – не се изказва психолог,

не разбираме какви наистина са били идеите на Osho, не се разказва за сексуалното насилие между “оранжевите хора”, нито пък за ефекта върху семействата на хората, избрали да се отделят от тях, за да станат част от комуната. От друга страна, от документалните продукции няма как да се очаква да представят цялата история, но е достатъчно да засилят любопитството около определен въпрос, което всъщност “Wild Wild Country” прави.Независимо дали смятате, че поредица, която разказва за секта, би ви била интересна, или не, си заслужава да бъде изгледана. Без излишни ефекти и отклонения, историята върви последователно, стигайки до очакваната, но и с много изненадващи моменти, ескалация на събитията. За това допринася и изобилието от автентични кадри на сектата, които помагат човек да се постави на мястото на тези хора и да се върне назад във времето, чувствайки се като част от случилото се.


Ако посочим “Wild Wild Country” за поредица, в която става въпрос само за необичаен и влиятелен култ, би омаловажило фактите. Това е и история за влиянието на един човек върху маса хора и жаждата за власт, за проблемите на Америка, за вратичките в законовата система, използвани от санясите в тяхна полза. Биотерористична атака, опити за убийство, наркотици, подслушване, имиграционна измама, изборна измама са само част от ключовите думи за това, което можете да очаквате, ако гледате, и нещо, срещу което американците не са си и представяли, че ще трябва да се изправят, за да спасят демокрацията и животите си.Comments


bottom of page