top of page
  • bknmoni

Защо трябва да се нормализира грижата за психичното здраве на артистите в развлекателната индустрия?

Актуализирано: 2.01.2023 г.


Наскоро к-поп звездата Eric Nam обяви своя подкаст проект, съсредоточен около тема табу в корейската развлекателна индустрия: психичното здраве. Предлагайки истории за предизвикателства и борби на колеги артисти в приложението, наречено "Mindset", Eric Nam прогресивно променя способността на артистите да говорят свободно относно психичното здраве, което е рядко срещано в корейската развлекателна индустрия. Това е напълно нова посока и при това много прогресивна, тъй като много фенове знаят колко табу е темата за психичното здраве сред корейските развлекателни компании и техните артисти. На сцената, фен срещите и на публичните места много знаменитости се усмихват лъчезарно, но зад кулисите всичко е на съвсем друго ниво. С всяка незначителна подробност от техния живот и външен вид, за която се спекулира и е известна на обществеността, понякога дори много лична информация се разкрива. От тях се изисква да се справят и с вманиачените фенове. Да не за забравяме и изключително високите стандарти, на които публиката очаква да отговарят. Въпреки това много фенове са загрижени за психическото благополучие на любимите си изпълнители. За съжаление, през последните няколко години видяхме много артисти да изпадат в депресия, безпокойство или да се налага да направят пауза, за да се възстановят от напрегнатия живот, който водят. Има и примери на артисти, които не са успели да превъзмогнат това и са прибегнали до по-крайни мерки. Въпреки че може да се направи нещо за всички тях, за да бъдат добре и здрави, изглежда, че тяхното здраве е ниско в списъка с приоритети на съответните им компании. Дори Amber от f(x) показа важността на психичното здраве.


Влошаването на психичното здраве е сериозен проблем, особено когато в днешно време всички са в социалните мрежи. Нещата могат да се разпространят за секунди, което означава, че трябва да се осигури повече защита и грижа за общото благосъстояние на знаменитостите, но не е така. Отново и отново феновете виждат нарастващото влошаване на психичното здраве на знаменитостите и изразяват недоволството си от липсата на помощ и лечение. Здравето трябва да бъде нещо, което никой не трябва да се страхува да изрази или да бъде ограничаван да изразява по какъвто и да е начин. Дори Jonghyun от SHINee е казал, че не е имал възможност да покаже истинските си чувства.

Както феновете знаят, знаменитостите имат позиция, чрез която могат да направят промяна в обществото и да осведомят за борбите и предизвикателствата, свързани с поддържането на психичното здраве. Така че, защо компаниите продължават да намаляват тежестта в поддържането на здравето? Защо не предоставят полезни ресурси, по-често терапии на тези, които признават, че преминават през депресия, тревожност, труден период? Когато звездите изпитват емоционални затруднения, както обществеността, така и близките им често не са запознати с техните борби. В интервю за BBC Park Kyung от Block B обяснява, че:

"на знаменитостите им е трудно да се справят с емоциите си… Те нямат много възможности да изразят как се чувстват наистина, тъй като работата им изисква да крият емоциите си."

Освен че имат ограничен достъп до лечение, знаменитостите често се оказват сами, когато става дума за нещо, което ги мъчи.


Един от мениджърите на к-поп изпълнител казва, че въпреки всичките им усилия да предпазят артистите от стрес и потенциално по-дълбоки проблеми с психичното здраве, просто не е възможно да ги предпазят напълно. Например много артисти са признали, че редовно четат онлайн коментари за себе си дори когато е трудно да си представят, че биха могли да имат време да го направят в допълнение към натоварения си график. Въпреки че много от тези коментари може да са положителни и изпълнени с любов, не всички усещаме колко са влиятелни злонамерените коментари. Компаниите разполагат с повече от достатъчно средства, за да могат да осигурят необходимите ресурси за своите артисти, когато и ако имат проблеми с психичното здраве, а и не само. Фактът, че Eric Nam опитва да нормализира говоренето за такива проблемни теми, които хората, радващи нас, понасят, променя играта. Надяваме се, че ще можем да видим повече корейски знаменитости да говорят свободно по тази тема, тъй като това може да бъде от полза и за феновете, които също преминават през същите борби, за да намерят помощ.


Commentaires


bottom of page