top of page
  • albenacacheva

Защо напоследък повечето к-драми се състоят само от 12 епизода?Драмата "A Business Proposal" с участието на актьорите Kim Se Jung и Ahn Hyo Seop се радва на голяма популярност още от премиерата си. Сериалът, който стартира с рейтинг от 4,9 % в национален мащаб, става все по-популярен и в крайна сметка зрителският рейтинг в Южна Корея надхвърля 10%.


Въпреки големия интерес обаче, мнозина зрители са изненадани от факта, че до края на тази драма остават само още четири епизода.


За разлика от предишните к-драми, "A Business Proposal" е планирана като сериал с 12 епизода. Затова развитието на историята бе много бързо от самото начало и успя да привлече вниманието на зрителите. По същия начин и драмата на Son Ye Jin "Thirty-nine" се развива с бързо темпо. Защо в днешно време драмите стават все по-кратки и приключват въпреки факта, че са толкова интересни?


Корейските драми обикновено се състоят от 16 до 24 епизода. Смята се, че е обичайно да се излъчват по два епизода седмично в продължение на 8 до 12 седмици. Напоследък обаче има много драми с по 12 и дори с по 8 епизода.


Драмите, които бяха пуснати наскоро - "Navillera", "Youth in May", "Inspector Koo", "Happiness", "The Veil", "Bad and Crazy" и "Through the Darkness" - са с по 12 епизода .


Платформата Netflix първа въведете тенденцията на по-кратките драми. В онлайн видео услугите те обикновено се произвеждат в 8 до 10 епизода и по тази причина скоростта на развитие на сюжета е много бърза. Този фактор привлича вниманието на зрителите и създава у тях усещане за голямо потапяне в развитието на драмата.Поради това продължителността на сериала се съкращава, а развитието на историята се ускорява. Това се превръща в тенденция, която кара телевизиите също да започват да съкращават продължителността на своите драми. Така се появяват различни сериали с 12 или 8 епизода, които се излъчват веднъж седмично. Често се проверява дали моделите на гледане на "потребителите" са се променили.


В наши дни не е обичайно зрителите да седят пред телевизора, за да гледат на живо излъчване на драма. Това е така, защото има повече случаи на зрители, които гледат повторенията онлайн на път за работа или след работа, ден след като драмата е била излъчена на живо. За да се задържи вниманието на зрителите, които гледат чрез мобилни устройства като смартфони или таблети, е важно да се увеличи усещането за потапяне в по-бързото развитие на историята. Накратко това означава, че зрителите не могат да понасят скуката. Ако се намали броят на епизодите, може да се осигури време за продукцията и да се подобри качеството.


Общото между корейските драми, които ще излязат на екран през 2022 г., е, че всички те са кратки. 'Pachinko' с участието на Lee Min Ho и Youn Yuh Jung е с осем епизода, предстоящата драма на Ha Jung Woo и Hwang Jung Min "Suriname" е с шест епизода, "A Model Family" на Jung Woo и Park Hee Soon е с десет епизода, а "Money Heist" с участието на Yoo Ji Tae също е продуцирана с 12 епизода.Всъщност повечето зрители реагират положително на по-кратките драми. Онлайн потребители коментират: "Драмите бяха твърде дълги." "Харесва ми да са кратки", "Бих искал да са малко по-кратки", "По-лесно е да карам направо" и "Харесва ми, защото няма протакане на историята". От друга страна, има и реакции като: "Жалко е, че драмата, която гледам, е 12 епизода", "Моля, удължете "A Business Proposal" и "Прекалено е кратка" за драми, които са популярни и получават много любов.


Ако обаче продължителността на една драма се съкрати, телевизионните компании ще трябва да произвеждат повече драми, което неминуемо води до увеличаване на производствените разходи. Въпреки това големите стрийминг компании произвеждат все повече драми с по-малко от десет епизода. Ето защо тенденцията в бъдеще е сериалите да стават по-кратки.


Източник: allkpop

Comments


bottom of page