top of page
  • albenacacheva

Защо корейците са обсебени от "издигането на националния престиж"?


Освобождаването на известни к-поп изпълнители от задължителна военна служба, подобно на олимпийските медалисти и наградените класически музиканти, отново се превърна в оспорван политически въпрос, след като се разгоря дебат на тема дали членовете на BTS трябва да постъпят на военна служба.


В Южна Корея всички граждани от мъжки пол, които отговарят на определени физически критерии, са задължени да служат в армията за период от една година и шест месеца до една година и девет месеца, в зависимост от военния отрасъл.


Правителството обаче предлага изключения за спортисти и артисти с най-добри постижения, които са допринесли значително за "издигане на националния престиж" в чужбина.


Медалистите от Азиатските игри или Олимпийските игри и носителите на награди от определени национални или международни конкурси за класическа музика и изкуство имат право на такова изключение, съгласно Закона за военната служба.


Въпреки че са освободени от активна служба, те все пак са длъжни да преминат неактивна служба, която включва четири седмици основно обучение и задължителни 544 часа общественополезен труд по време на 34-месечния срок. Въпреки това няма клауза за к-поп звездите.


Макар че голяма част от дискусиите около освобождаването на BTS от военна служба се отнасят до справедливостта на освобождаването на попзвездите в сравнение с други артисти и спортисти, някои призовават правителството да отмени или реформира системата за освобождаване от военна служба като цяло.


Те твърдят, че освобождаването от военна служба за "издигане на националния престиж" е твърде старомодно. Системата е въведена от бившия президент Park Chung-hee през 1973 година, след като Южна Корея (№ 33) се класира под Северна Корея (№ 22) в класацията по медали от Летните олимпийски игри в Мюнхен през 1972 г.


През 70-те години на миналия век Южна Корея е сравнително бедна и все още не високоиндустриализирана страна, а Park, който идва на власт чрез военен преврат, вярва в значението на спорта за изграждането на национална мощ.


През 1982 г. военният генерал Chun Doo-hwan, който наследява Park, дори включва клаузата "издигане на националния престиж чрез спортни успехи" в Националния закон за насърчаване на спорта, който по-късно се превръща в основа за фиксиране на цялото общество върху елитарността, основана на постиженията.

"Системата беше въведена, защото трябваше да култивираме елитния спорт и да променим имиджа на Южна Корея. За половин век обаче нещата се промениха. Сега се нареждаме на десето място в света по големина на икономиката" - заяви през 2018 г. по време на парламентарна проверка на Администрацията за военни кадри депутатът Lee Ju-young от тогавашната Партия на свободата на Корея, предшественик на основната опозиционна консервативна Партия на народната власт.
"Южна Корея е дом на високотехнологична инфраструктура, световни марки и прочута популярна култура, така че издигането на националния престиж в чужбина вече не е наша непосредствена грижа" - допълни той.

Културните и социалните промени също оформят общественото мнение по различен начин с течение на времето. В миналото хората тук наблягаха много на единството и колективистичните цели. Днес много хора се стремят към индивидуализъм и самоусъвършенстване.


В резултат на това клаузата беше премахната от Националния закон за насърчаване на спорта през 2020 г. с приемането на закона Choi Sook-hyun, наречен на името на националната състезателка по триатлон, която отне живота си, след като претърпя насилие от страна на треньора и лекаря на отбора си.


В понеделник депутатът Ha Tae-keung от PPP заяви, че системата за освобождаване от военна служба трябва да отпадне изцяло за спортистите и музикантите, като я нарече остаряла.

"Военният дълг е задължение на всеки човек, което трябва да е еднакво за всички, но се е превърнало в концепция за възнаграждение. Постиженията на BTS не могат да се разглеждат като акт на издигане на националния статус" - заяви той пред радио MBC на 18 април.

От друга страна, поддръжниците твърдят, че BTS трябва да бъдат освободени от военна служба заради постиженията им в популяризирането на страната в чужбина с помощта на к-попа и огромния им икономически принос.


Експертите обаче са на мнение, че те са го правили заради себе си, а не за страната.

Културният критик Kim Hern-sik твърди, че фразата "издигане на националния престиж" е неясно понятие.

"За някои хора покоряването на класацията на Billboard може да има обществена стойност, но за други може да не означава нищо. Системата за освобождаване от военна служба беше въведена, за да отрази уникалната ситуация през 70-те години на миналия век, но ние все още сме попаднали в същата стара рамка. И аз не говоря само за BTS. Това се отнася и за класическите музиканти и изпълнителите на гугак. Те не представляват Корея. Те представят себе си", казва той.

Kim сподели, че правителството трябва да подбира хората за военни задължения, които отговарят на техните интереси или умения.

"Лично аз препоръчвам да следваме примера на Израел, където се назначават военни задължения въз основа на специалността или способностите на човека. Вместо да обсъждаме дали трябва да включим някого в списъка на ползващите се от военни облекчения, трябва да разширим обхвата на дискусията и да преразгледаме системата", допълни Kim.

Jang Gyu-soo, автор на "The Korean Wave and the Asian Wave" и "Music Business", който е доцент в катедрата по културология в Hankuk University of Foreign Studies, подкрепи мнението, като заяви, че не е правилно да се предоставя специално отношение към поп музикантите заради тяхната световна слава.

"Освобождаването от военна служба е много сложен въпрос. Разрешаването на освобождаване, защото BTS оглави класацията Billboard Hot 100, само създава дисхармония между имащите и нямащите. Предложението, което позволява само на тези, които са достигнали №1 в класацията, да се класират за военно освобождаване, също звучи абсурдно", заяви той.

Jang обясни още защо идеята за "издигане на националния престиж" не е предпоставка за евентуалното освобождаване на BTS от военна служба и защо това няма особен смисъл.

"Легендарният певец на трот музика Namjin е служил в активна служба по време на войната във Виетнам, както и H.O.T и TVXQ, първо и второ поколение к-поп звезди, които са завършили военната си служба, когато са преминали физическата квалификация. Дори Елвис Пресли е служил в американската армия от 1958 до 1960 г." - допълни той.

Източник: The Korea Times

Comments


bottom of page