top of page
  • Team BKNews

Насилието в Манипур: какво се случва и защо?


Етническо насилие превзе малкия индийски щат Манипур, като мнозина го нарекоха състояние на гражданска война, при която две от най-големите общности - мнозинството мейтеи и малцинството куки - се борят за земя и влияние.


Миналата седмица се разпространи шокиращо видео на нападение през май, при което две жени куки са разкарвани голи от мъже мейтеи, след като селото е било сринато. Това е една от проявите на насилие срещу жените в региона.


Къде е Манипур и кой живее там?

Хълмистият североизточен индийски щат се намира на изток от Бангладеш и граничи с Мианмар. Той е дом на около 3,3 милиона души.


Повече от половината са мейтеи, докато около 43% са куки и Nagas, преобладаващи малцинствени племена.


Какво се случва?

Най-малко 130 души бяха убити, а 400 - ранени в насилие, което започна през май. Над 60 000 са принудени да напуснат домовете си, докато армията, паравоенните сили и полицията се борят да потушат насилието.


Оръжейните складове на полицията са разграбени, стотици църкви и повече от дузина храмове са разрушени, а селата са унищожени.


Как започна всичко?

Напрежението се засили, след като куките започнаха да протестират срещу исканията на мейтеите да им бъде даден официален племенен статут, за което куките твърдят, че ще засили и без това силното им влияние в парламента и обществото, и ще им позволи да купуват земя и да се заселват в райони, предимно населени с куки.


Но има безброй причини. Кукитата казват, че войната срещу наркотиците, водена от правителството на мейтеите, е параван за изкореняване на техните общности.


Нелегалната миграция от Мианмар засили напрежението. Налице е натиск върху използването на земята от растящото население и безработицата тласка младежите към различните милиции.


Кой се бори с кого?

Мейтеи, куки и Naga се борят от десетилетия относно противоречиви искания за земята и религиозни различия, и всички страни са се сблъсквали със силите за сигурност на Индия. Последното избухване обаче е почти изцяло между мейтеи и куки.


Кои са мейтеите и куките?

Мейтеите имат корени в Манипур, Мианмар и околните региони. Огромна част от тях са индуисти, въпреки че някои следват религията Sanamahi. Куки - основно християни - са се разпространили в североизточна Индия и много от тези в Манипур могат да проследят корените си и в Мианмар.


Защо жените са нападани и унижавани?

Geeta Pandey от BBC каза, че видеото е последният пример на изнасилване и сексуален тормоз, използван като инструмент на насилието в конфликта, което може да влоши ситуацията и да доведе до безкраен кръговрат на отмъстителни нападения.


Според местните медии нападението през май е станало след фалшиви новини. Това отприщило "нов, смъртоносен кръговрат на репресивно насилие върху жени от племето куки, за което се твърди, че е извършено от тълпи мейтеи", се казва в The Print.

Какво прави централното правителство?

Министър-председателят Narendra Modi беше запазил мълчание за насилието в Манипур, докато видеото за нападението от 4 май не се разпространи. Той каза, че инцидентът е "посрамил Индия" и "нито един виновник няма да бъде пощаден... това, което се случи с дъщерите на Манипур, никога не може да бъде простено".


Но много индийци се питат защо му отне толкова време да коментира публично Манипур.


Индийското правителство разположи 40 000 войници, паравоенни части и полиция в региона в опит да спре последния кръг от насилие. Досега то се съпротивляваше на призивите на племенните лидери да наложи пряко управление.


Но насилието продължава да се разпространява и принуждава повече селяни да напуснат домовете си.


Източник: BBC

Comments


bottom of page