top of page
  • bknsashka

Починалият транссексуален войник спечели дело за насилственото си отстраняване от корейската армия


Внимание! Статията съдържа чувствителна информация.


На 7 октомври окръжният съд в Daejeon постанови, че корейската армия е несправедлива при насилственото освобождаване на транссексуален войник заради претърпяна операция за смяна на пола. За жалост, решението на армията я накара да се самоубие през март тази година.


Покойният щаб-сержант Byun Hee Soo претърпя операция за смяна на пола, докато беше в отпуск през 2019 г., почти две години след като доброволно се записа в армията. Тя стана първият корейски войник, сменил пола си.


Армията счита загубата на гениталиите ѝ като физическо увреждане съгласно военното законодателство и тя бе освободена насилствено през януари 2020 г. Byun Hee Soo обжалва решението на следващия месец и помоли да продължи да служи в армията като жена войник. Молбата ѝ обаче бе отхвърлена.След като напуска армията, тя завежда административен иск срещу решението в съда и твърди, че уволнението е противоконституционно.


Тя беше намерена мъртва в дома си в Cheongju, осем месеца преди да бъде обявено решението на окръжния съд в Daejeon. Съдът заяви, че армията е трябвало да я счита за жена, когато решава дали е годна за военна служба след операцията ѝ.


Съдът допълни:

Тъй като тя е подала молба за промяна на пола в съда и е докладвала за това на военните, е трябвало да бъде считана за жена, когато военната болница проверява дали е годна да служи.

Снимка: Yonhap

Те наредиха на армията да отмени насилственото освобождаване на покойната Byun Hee Soo. Армията обяви, че „уважава“ решението на съда, но тепърва ще решава дали да го обжалва. В официално изявление те казаха:

Ще проверим детайлите по присъдата и ще извършим цялостен преглед на бъдещите действия.

Източник: Koreaboo

Comments


bottom of page